Centra & Infrastrukturer
Vi erbjuder projekt- och innovationsledning samt kommunikationskompetens i flera kunskapscentra där vi är en länk mellan näringsliv och akademi. I samverkan med många olika aktörer är vi med och skapar, delar och sprider kunskap för att främja forskning, utveckling och innovation.


SIO Grafen
SIO Grafen arbetar för att svenska företag ska bli världsledande inom grafen och andra 2D-material. Här har över 200 svenska organisationer, varav 50 procent små/medelstora företag, skapat grafenprojekt sedan 2014 och tempot till industrin ökar.

Graphene Flagship
Graphene Flagship arbetar på Europanivå för att stötta och skapa innovationer med grafen och andra 2D-material för kommersiella tillämpningar. Inom EU-initiativet samlas kompetenser från nästan 170 akademiska och industriella partners i 22 länder.

Manuela
Manuela är ett projekt som handlar om att driva utvecklingen och skapa konkurrensfördel för europeisk industri inom metallbaserad additiv tillverkning (AM). Det är en pilot för metallbaserad additivtillverkning som täcker hela AM-utvecklingscykeln inklusive simulering, robust AM-tillverkning och on-line processtyrning, karakterisering, feedback i realtid, efterbehandling, AM-kvalificering och tillhörande affärsmodell.

SAFER
SAFER är en samverkansplattform där intressenter från olika delar av samhället bidrar med forskning och kunskap för att minska antalet döda och skadade i trafiken. Vår vision är att vara medskapare till ett hållbart och säkert transportsystem, för alla. Chalmers är värd för centrumet och övriga närmare 50 parter kommer från akademi, institut, näringsliv och myndigheter. SAFER grundades 2006 och är en del av Lindholmen Science Park i Göteborg.

IETS TCP Industrial Energy-Related Technologies and Systems
IETS TCP är ett av ca 40 internationella samarbetsprogram under IEA:s (International Energy Agency) paraply. Huvudsyftet är att bidra till erfarenhetsutbyte, internationellt nätverkande och spridning av resultat för att påskynda klimatomställningen i industrin.
Verksamheten bedrivs i projektform där företag och forskningsorganisationer från 15 länder medverkar. CIT Renergy driver kansliet.

Myfab
Myfab är en öppen infrastruktur som samlar resurser för nano- och mikrofabrikation. Varje år går över 800 unika användare in genom dörrarna till någon av Myfabs fyra anläggningar vid Chalmers, Uppsala universitet, Lunds universitet och KTH.
Myfabs renrumslaboratorier har alla ett standardiserat set av utrustning och därtill sin egen expertis och egna specialiteter.

Lighthouse
Lighthouse är en neutral samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation inom den maritima sektorn. Här arbetar näringsliv, myndigheter, akademi och institut tillsammans.

f3 – Innovationskluster för hållbara biodrivmedel
I f3 samverkar industri, högskolor, institut och myndigheter för en faktisk och snabb omställning till förnybara drivmedel i transportsektorn. Det gör vi genom att skapa samverkan, öka kunskapen om hållbara biodrivmedel och identifiera hinder och möjliga lösningar.

Industriell Dynamik
ID erbjuder kostnadsfri behovsanalys, rådgivning och skräddarsydd förmedling av expertkompetens inom teknik- och affärsutveckling till små och medelstora industriföretag i Västra Götaland. ID består av 16 olika organisationer inom industriell företagande.

GATE
Projektet går ut på att bygga upp ett forskningscentra för Big Data och AI i Sofia (Bulgarien). Vi tillsammans med Chalmers är rådgivare och hjälper till att föra över kunskap och erfarenhet till de som jobbar med centrat.

FibRe
FibRe är ett Vinnova-finansierat kompetenscentrum med två akademiska parter (KTH och Chalmers) samt ett tjugotal industriella företag och offentliga organisationer. Målet med centrumet är att bygga en gedigen kompetens för att kunna möjliggöra en omställning från fossilbaserade plaster till helt biobaserade motsvarigheter.

Big Science Sweden
Forskare på svenska universitet är med och driver teknikutveckling och innovation inom Big Science. De storskaliga europeiska forskningsanläggningarna – som ESS, MAX IV, CERN, ESO och ITER – samverkar med såväl forskare inom universiteten som med högteknologiska företag för utveckling av avancerad spetsteknologi.
Som Sveriges ILO (Industrial Liaison Office) är Big Science Sweden en länk mellan forskningsanläggningarna och svenska forskare. Vi bevakar anläggningarnas aktuella projekt och upphandlingar och förmedlar kontakter till nyckelpersoner på anläggningarna.
Att utveckla lösningar till Big Science-anläggningar stimulerar nya utmanande frågeställningar inom olika forskningsområden. Det innebär ofta samarbeten med andra forskningsinstitutioner, och kan ge intressanta kopplingar till företag som utvecklar högteknologiska produkter till Big Science.

REVERE
REVERE är ett chalmerslaboratorium för fordonsrelaterad forskning. Huvudsakliga forskningsområden är självkörande fordon, aktiv säkerhet, fordonsdynamik och elektromobilitet. Revere är en viktig mötesplats för spetsforskning, testning, kunskapsdelning, utbildning och samarbete, och är en öppen innovationsarena för samverkan mellan forskningspartners från industri, akademi och samhälle.

Digital Twin Cities Centre
Digitala tvillingar är realistisk digital representation av något fysiskt. Nya tekniska framsteg gör det möjligt att simulera, förutsäga och visualisera städernas puls för att fatta bättre informerade beslut. Centrets vision är att etablera Digital Twin City-konceptet som grund för digital planering, design, konstruktion och förvaltning av hållbara, intelligenta och livliga städer och regioner i hela Sverige fram till 2030.

Svenskt centrum för elenergilagring och balansering
Vår vision är att det framtida energisystemet ska vara hållbart, och elkraftsystemet kommer att spela en avgörande roll i förverkligandet av det 100 % förnybara samhället; elkraftsystemet ska inte vara en begränsande faktor för utvecklingen av ett hållbart samhälle utan ska vara tillgängligt, säkert och pålitligt var som helst, i vilken skala som helst och när som helst.
Chalmers Industriteknik är med som part och koordinator. Vi arbetar även med nyttiggörandefrågor i centret, som finansieras av Energimyndigheten.