Hållbara & resurseffektiva matsystem
Livsmedel är livsviktigt för oss och dagens system har stor påverkan på vår miljö – både genom produktion och konsumtion av mat. Ett hållbart och cirkulärt livsmedelssystem kan minska den negativa miljöpåverkan men också öka vår hälsa genom våra matvanor som kan vara hållbara och hälsosamma.
God, näringsrik och hållbar mat
Cirkulära och hållbara livsmedelskedjor handlar om att säkerställa att matproduktion, distribution och konsumtion sker på ett kretsloppsanpassat och hållbart sätt. Målet är att utnyttja resurser på ett mer hållbart sätt, bidra till produktionen och konsumtionen av god, näringsrik och hållbar mat samt att bidra till de svenska livsmedelsföretagens konkurrenskraft.
Inom Cirkulära och hållbara livsmedelskedjor arbetar vi på Chalmers Industriteknik med allt från cirkulära flöden för en hållbar produktion, hållbara logistikkedjor, till hälsosam och smakrik mat och hälsosamma matvanor och cirkulära affärsmodeller. Det kan handla om att minska matsvinn i delar av värdekedjan och använda resurserna, maten, mer optimerat för att öka resursutnyttjandet. Eller så kan det handla om att producera mat i produktionsledet med minimala avfall och öka cirkulära flöden i produktionen.
Det kan också innefatta arbete med att utveckla hållbara och hälsosamma matvanor för unga, där smak och sensorik är viktiga komponenter. Samt att hjälpa företag att skala upp produktionen av nya, goda och hållbara råvaror och livsmedel och på andra sätt bidra till omställningen mot mer “grön” och “blå” mat i Sverige.