Grafen i innebandyklubbor

I projektet Grafen i innebandyblad, ska bladen förstärkas genom att grafen i polyeten och polypropylene tillsätts. Bladen ska bli styvare men ha oförändrad vikt.

Grafens höga styrka ska förbättra innebandyblad

Grafen har visat sig kunna förstärka polymerer och göra dem betydligt styvare, eller alternativt minska vikten och samtidigt bibehålla de mekaniska egenskaperna.

Chalmers Industriteknik deltar i ett projekt tillsammans med Renew Group, Polykemi och Götene Plast som ska förstärka innebandyblad genom att tillsätta grafen. Projektet ska utveckla blad till innebandyklubbor som är styvare än dagens blad, men har bibehållen vikt, genom att tillsätta grafen i polyeten (PE) och polypropen (PP).

Polykemi kommer med stöd av Chalmers Industriteknik att ta fram en blandning av grafen i PE och PP samt utvärdera styvheten på teststrukturer. Därefter kommer Götene Plast att formspruta blad som kommer att utvärderas av Renew Group. Både Götene Plast och Polykemi ser även möjligheten att kunna tillämpa kunskaperna man bygger upp – i arbetet kring hur man kan använda grafen i polymeriska material – även inom andra områden.

Parter och finansiärer 

Arbetet utförs inom det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, en gemensam satsning av VinnovaFormas och Energimyndigheten.

Projektgruppen består av följande partners:

Prata projekt med oss

Är du intresserad av att veta mer om det här projektet? Har du en liknande utmaning eller idé?

Johan Ek Weis

Kontakta mig

Andra projekt

Färdplan för grafen i energitillämpningar

Grafen har potential att användas i många olika energitillämpningar. Under 2019 tog vi fram en färdplan för grafen i energitillämpningar inom svensk industri under perioden 2020-2030. Den innehåller förslag till…

Skottsäkra sköldar

Chalmers Industriteknik genomför ett projekt tillsammans med Saintpro och 2D fab, där målsättningen är att utveckla en skottsäker sköld med materialet grafen. Grafenet tillsätts i polykarbonat (PC), vilket resulterar i…

Affärssutvecklare för Elektronik

Graphene Flagship* har åtta affärsutvecklare som täcker olika teknikområden. Lilei Ye på Chalmers Industriteknik ansvarar för elektronikområdet.

Graphene Flagship – Innovation

Graphene Flagship* är ett av tre så kallade Future and Emerging Technology (FET) flaggskepp, finansierat av Europeiska kommissionen, med 145 konsortiepartners från 21…

Grafen i värmepumpar och för energilagring

SaltX Technology (tidigare ClimateWell) har utvecklat en banbrytande teknik med vilken energi kan lagras i salt och därefter återvinnas…

Graphene Connect – en mötesplats för grafeninnovation

Chalmers Industriteknik ansvarade under perioden 2014-2018 för att ta fram och driva en workshopserie för det europeiska programmet Graphene Flagship.

Grafen – ett material för framtidens trafiklösningar

I en studie som Chalmers Industriteknik genomfört på uppdrag av norska Statens Vegvesen framkommer att supermaterialet grafen har många potentiella användnings­områden för transportinfrastrukturen.