SmartPass: Digitalisering av tre olika värdekedjor

Cirkulär ekonomi
Tillämpad AI
Cirkulär design
Sedan november 2023 har Chalmers Industriteknik drivit projektet SmartPass och skapat produktpassprototyper för fyra olika produktkategorier: Li-jon-batterier, batterienergilager, återanvändbara LED-lampor och cirkulärt belagda stekpannor. Hösten 2025 avslutas projektet som resulterat i flera lärdomar.

I SmartPass har det skapats av produktpassprototyper för avancerad digitalisering av fyra olika produktkategorier: Li-jon-batterier, batterienergilager, återanvändbara LED-lampor och cirkulärt belagda stekpannor. Projektets syfte har varit att utvärdera hinder och möjligheter i olika skeden av värdekedjan med avseende på hållbarhet, spårbarhet, datasäkerhet och interoperabilitet. Målet har varit att utveckla och utvärdera digitala produktpass som hanterar hela värdekedjan för respektive kategori från tillverkning till återvinning.

Genom att snabbare kunna omvandla lärdomar från prototypskedet till implementation av digitala produktpass; identifiera olika svårigheter och utmaningar i värdekedjan och överbrygga dessa har det branschöverskridande projektet resulterat i lärdomar som också kan nyttiggöras i andra branscher.

Lärdomar av projektet:

  • Mot bakgrund av kommande lagkrav är utvecklingen av DPP en möjlig konkurrensfördel för aktörer inom såväl produktdesign som tillverkning. Dessa företag kommer också att ha ett försprång inför kommande hållbarhetsredovisning CSRD- och ESRS-rapportering.
  • I de dataflöden som DPP för med sig är konsekventa dataformat en förutsättning. Benämning av dataparametrar måste vara samma i alla slags interaktioner.
  • Företag som implementerar DPP behöver sätta upp en organisation, ha sitt eget register och säkerställa att man har en extern back-up för alla data.
  • Publika data måste kunna tillgängliggöras via en hemsida med access och autentisering för alla relevanta intressenter och myndigheter.
  • I arbetet med framtagning av tre olika DPP-prototyper för fyra olika produktkategorier – batterier, batterienergilager, belysning och stekpannor – har det identifierats 20 dataparametrar som är gemensamma. Det har också funnits saker som skiljt sig åt utifrån de olika affärsmodellerna:
    • För stekpannor finns ett behov av att följa avtrycket för unika användare och inte endast för den enskilda produkten.
    • Belysningstillverkaren som erbjöd belysning as a service ville kunna använda sitt DPP som ett loggverktyg också för andra data.
    • För batterier fanns det mer formella strukturer, då dessa också omfattades av EU-projektet Battery Pass.
    • För batterienergilager behöver dataparametrarna utökas för att täcka in återanvändningen av begagnade batterier eller moduler.

Fakta
SmartPass är ett Vinnova finansierat projekt med följande projektpartners Micropower, PLS Energy Systems, ONEPan och Brighteco lett av Chalmers Industriteknik.

Vill du veta mer?

Hanna Persson

Affärsutvecklare och projektledare, MSc

Sophie Charpentier

Projektledare, PhD

Fler projekt
Projekt

Trace 4 Value – KEEP (Steg 3)

Projektet Trace 4 Value samlar fem delprojekt om spårbarhet. De fem projekten studerar lösningar på företags- och branschspecifika behov och genom att vara en del av Trace 4 Va…

Projekt

Ipinium

Hur kan vi fasa ut PFAS-ämnen från vår vardag och samtidigt utveckla cirkulära produkter?…