CIRCUBLADE – Cirkulär resursanvändning av uttjänta vindturbinblad

Cirkulär ekonomi
CIRCUBLADE-projektet undersökte möjligheten att utveckla en cirkulär lösning för att återanvända stora mängder uttjänta vindturbinblad (WTB).

Forskningen omfattade effektiv logistik, design och tillverkning, utveckling av ett digitalt verktyg för att stödja den cirkulära processen samt resurseffektivitet i stort. För att säkerställa miljömässig hållbarhet vid återanvändning av bladen genomfördes en livscykelanalys (LCA). Dessutom gjordes en enkätundersökning som skickades ut till svenska kommuner för att bedöma intresset hos potentiella användare. Som en del av projektets demonstration byggdes en bro med kompositmaterial från återvunna och återanvända vindturbinblad, där den bärande konstruktionen utgjordes av ett uttjänt blad. Enkäten visade att svenska kommuner är öppna för att använda produkter som bron, förutsatt att de uppfyller samma krav som traditionell infrastruktur.

Projektet analyserade också logistiken kring återanvändning av uttjänta vindturbinblad. Resultaten visade att maskiner och transport av återanvända blad är en betydande kostnadsfaktor i sådana projekt.

För att underlätta hanteringen av bladen utvecklades en digital plattform. Plattformen är utformad för att katalogisera blad i Sverige och ge säker tillgång till data som behövs för återanvändning, exempelvis strukturella detaljer och reparationshistorik. Verktyg som ett skär- och fräsverktyg har också integrerats för att effektivisera processen.

För att stödja aktörer i att förbättra cirkulariteten i sina designprocesser tog projektet fram två guidelines:

  • En riktlinje för cirkulär design, som ger insikt i hur man designar mer cirkulära produkter.
  • En hållbarhetsguide, som lyfter fram fördelarna med att använda återanvända produkter från vindturbinblad.

CIRCUBLADE var ett tvåårigt projekt som startade 2022-09-01 och avslutades 2024-10-31.

Här kan du ta del av slutrapporten.

Finansiär: Vinnova (2022-01348)
Projektpartners: Anmet (Polen), AVA Integral Structures, Composite Design, ELU Konsult, Fosieplast, RISE, Sweco, Vattenfall. Projektledare var Chalmers Industriteknik.

Vill du veta mer?

Karolina Kazmierczak

Projektledare, PhD

Hafdís Jónsdóttir

Projektledare, MSc

Nils Ólafur Egilsson

Projektledare, MSc

Fler projekt
Projekt

Energianvändning och kostnader för säkra gångytor genom uppvärmning – Förstudie

Fotgängarnas halkrelaterade singelolyckor och skador ökar signifikant om gångstråken är täckta av snö/is. Tidigare studier har visat på en 60–100-procentig minskning av antalet hal…

Projekt

GrapheneEU – Coordination and Support Action (CSA)

Chalmers Industriteknik hanterar industrialiseringsuppgifterna i GrapheneEU-projektet. De är viktiga aktiviteter för att maximera effekterna av Graphene Flagship i form av nya prod…

Projekt

2D-Pilot Line

2D-Pilot Line-projektet syftar till att stärka Europas ekosystem inom fotonik och elektronik. Målet är att industrialisera tillverkning av 2D-material och stödja industriellt inför…