Utveckling av metoder för exponerings- och riskbedömning för yrkesmässig hantering av material i grafenfamiljen

Material
Grafen & andra 2D-material
Målet med projektet var att utveckla metoder för att genomföra exponeringsmätningar och riskbedömningar för hantering av grafen i svensk industri.

Vi har utvecklat en metod för att kunna mäta elementärt kol i luft som en bra proxy för exponering för grafen. För att genomföra adekvata riskbedömningar behövs mer toxikologisk information om olika parametrars betydelse för den toxiska effekten. Ett ytterligare mål har varit att sprida information om att man måsta beakta arbetsmiljön och det har uppfyllts.

Metoden för att mäta olika varianter av material i grafenfamiljen fungerar väl, då den i analysfasen kan särskilja olika grafenmaterial. Den går också att använda som en kontroll om det föreligger någon risk för exponering, då grafen alltid ger en signal som elementärt kol, men omvänt finns elementärt kol kan det vara en annan källa och fördjupade mätningar måste genomföras. En ökad medvetenhet om vikten av att mäta och bedöma exponeringen inom den svenska innovationsagendan för grafen är tydlig. Projektet har också lett till att vi framöver kommer mäta exponeringar hos olika aktörer i Sverige i ett nytt projekt.

Fakta
Finansiärer: Vinnova, Energimyndigheten och Formas genom SIO Grafen.
Projektpartners: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 2D fab, Chalmers, Lunds Universitet och Chalmers Industriteknik

Foto: Shutterstock

Vill du veta mer?

Sofia Kihlman Öiseth

Gruppchef Grafen

Blerina Gjoka

Projektledare, PhD

Fler projekt
Projekt

EnerGo – Innovativa lösningar för mer hållbar energi i Västsverige!

I Västsverige står vi inför en unik möjlighet att revolutionera vår energiproduktion och skapa en hållbar framtid. Projektet Energo är här för att leda vägen genom att stödja små o…

Projekt

Rökgas till metanol – ny elektrokatalytisk teknik för integrering av CO2 i den cirkulära ekonomin

Chalmers Industriteknik bidrar till ny banbrytande teknik för omvandling av rökgas till metanol. Infångning och återvinning av koldioxid (CCU) från industriutsläpp spelar en avgöra…

Projekt

CertAIn – AI för förbättrad statistik om avfallsflöden och högre sorteringsgrader vid ÅVC:er

Projektet syftar till att utveckla AI-baserade datorseende modeller för att identifiera olika objekt som lämnas på återvinningscentraler. Projektet planerar även att undersöka hur…