Samverkansbaserade och sektorövergripande lösningar för transportsystemets energi- och klimatomställning

Projektet utvecklar scenarier och lösningar för ett hållbart transportsystem genom förstärkt samverkan mellan samhällsplanering, energi- och transportsektorn.
Energisektorn och transportsektorn är tätt sammanflätade genom samhällets infrastruktur, men planering och optimering sker ofta i silos. För att möta klimatutmaningarna krävs en samordnad syn på investeringar inom energiplanering, nätutveckling, fysisk planering och transportsystem.
Detta projekt tar fram en långsiktig vision för ett hållbart transportsystem där alla trafikslag är integrerade, resurseffektiva och intelligenta. Genom tvärvetenskapligt samarbete mellan forskare, näringsliv och offentliga aktörer utvecklas scenarier som visar möjliga vägar mot ett fossilfritt och transporteffektivt samhälle.
I nära dialog med Region Örebro län används metoden backcasting för att identifiera konkreta mål och indikatorer för omställningen på regional nivå. Projektet genererar även innovativa lösningar, vilka testas och analyseras med hjälp det modellverktyg som utvecklas av Chalmers Industriteknik.
Projektet kommer att generera och utvärdera integrerade lösningar som bidrar till ett transportsystem som är hållbart, rättvist och robust. Genom att förena teknisk innovation med systemperspektiv och aktörssamverkan skapas kunskap och verktyg som kan minska utsläpp, höja energieffektiviteten och göra transportsystemet tillgängligt för alla samhällsgrupper.
Chalmers Industriteknik kommer att vara arbetspaketsledare för två arbetspaket: samverkansbaserade scenariogenerering samt mål, mätetal och sektorövergripande modellering.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Samarbetet sker med Trivector, 2030-sekretariatet, Energiforsk och Region Örebro län.