Digital integration av multi-energi flexibilitetstillgångar i regionala energisystem (DigiRES)

Cirkulär ekonomi
Energi
Innovationsledning
Affärsutveckling
Datadriven innovation
Energilagring
Vårt nya CETP projekt DigiRES syftar till att demonstrera semi/självlärande AI modeller för prognostisering och optimering av multi-energisystem i ett living lab, bostäder, industriområden energiparker och campusbyggnader i tre olika länder.

DigiRES syftar till att möjliggöra konceptet Flexibility-as-a-Service (FaaS), vilket kan integrera flera olika flexibilitetsresurser, för att stödja en resilient och säker energiomställning. Som en central del av konceptet kommer en Internet-of-Energy (IoE)-plattform att utvecklas för att möjliggöra kommunikation mellan flexibilitetsresurser på lokala och regionala energinivåer, baserat på flera olika kommunikationsprotokoll.

Projektet kommer att utforska potentiella användningsområden för semi-/självlärande AI-modeller inom prognostisering och optimering, vilket adresserar behovet av integritetsskydd och cybersäkerhet för den utvecklade IoE-plattformen. Den utvecklade FaaS-modellen är anpassningsbar och kan skräddarsys för att uppfylla specifika krav i olika regionala kontexter, vilket säkerställer dess relevans i olika energiekosystem.

De framtagna lösningarna demonstreras i tre olika länder och för olika byggnadstyper t.ex. bostäder, industriområden och campusbyggnader.

Fakta
Vårt nya projekt finansieras av CETP (Clean Energy Transition Partnership) genom Energimyndigheten och projektpartners är: Eindhovens Tekniska Högskola, Chalmers Tekniska Högskola, Ericsson AB, Katolska Universitetet i Leuven, SB-Innova Energie, Centrica Business Solution Belgium, Befo Almelo BV, PLS Energy Systems, Gislaved Energi park, Akademiska Hus och leds av Eindhovens Tekniska Högskola i Nederländerna.

Vill du veta mer?

Hanna Persson

Affärsutvecklare och projektledare, MSc

Oscar Ivarsson

Data Scientist, MSc

Fler projekt
Projekt

Ökad materialåtervinning av plast från byggsektorn

Genom att öka återvinningen av byggbranschens plastavfall till ny råvara kan vi minska klimatavtrycket och bli mer resurseffektiva.  Byggsektorn står för en stor andel av allt plas…

Projekt

Energianvändning och kostnader för säkra gångytor genom uppvärmning – Förstudie

Fotgängarnas halkrelaterade singelolyckor och skador ökar signifikant om gångstråken är täckta av snö/is. Tidigare studier har visat på en 60–100-procentig minskning av antalet hal…

Projekt

GrapheneEU – Coordination and Support Action (CSA)

Chalmers Industriteknik hanterar industrialiseringsuppgifterna i GrapheneEU-projektet. De är viktiga aktiviteter för att maximera effekterna av Graphene Flagship i form av nya prod…