Digital integration av multi-energi flexibilitetstillgångar i regionala energisystem (DigiRES)
Vårt nya CETP projekt DigiRES syftar till att demonstrera semi/självlärande AI modeller för prognostisering och optimering av multi-energisystem i ett living lab, bostäder, industriområden energiparker och campusbyggnader i tre olika länder.
DigiRES syftar till att möjliggöra konceptet Flexibility-as-a-Service (FaaS), vilket kan integrera flera olika flexibilitetsresurser, för att stödja en resilient och säker energiomställning. Som en central del av konceptet kommer en Internet-of-Energy (IoE)-plattform att utvecklas för att möjliggöra kommunikation mellan flexibilitetsresurser på lokala och regionala energinivåer, baserat på flera olika kommunikationsprotokoll.
Projektet kommer att utforska potentiella användningsområden för semi-/självlärande AI-modeller inom prognostisering och optimering, vilket adresserar behovet av integritetsskydd och cybersäkerhet för den utvecklade IoE-plattformen. Den utvecklade FaaS-modellen är anpassningsbar och kan skräddarsys för att uppfylla specifika krav i olika regionala kontexter, vilket säkerställer dess relevans i olika energiekosystem.
De framtagna lösningarna demonstreras i tre olika länder och för olika byggnadstyper t.ex. bostäder, industriområden och campusbyggnader.
Fakta
Vårt nya projekt finansieras av CETP (Clean Energy Transition Partnership) genom Energimyndigheten och projektpartners är: Eindhovens Tekniska Högskola, Chalmers Tekniska Högskola, Ericsson AB, Katolska Universitetet i Leuven, SB-Innova Energie, Centrica Business Solution Belgium, Befo Almelo BV, PLS Energy Systems, Gislaved Energi park, Akademiska Hus och leds av Eindhovens Tekniska Högskola i Nederländerna.