ALLGAE − Textilfibrer från 100 % algråvara

Material
Hållbar kemi
I forskningsprojektet ALLGAE utvecklas 100% algbaserade textilfibrer från sidoströmmar av tång. Därtill kommer ett nytt algpigment att integreras i en effektiv enstegsprocess under fiberspinningen. Dessa innovativa fibrer har potential att ersätta konventionella fossil- och biobaserade fibrer, samtidigt som de eliminerar behovet av skadliga textilfärger.

Tång och alger används idag främst inom livsmedelsindustrin, men med en växande produktion finns stora möjligheter att utforska nya användningsområden. Dessutom genereras sidoströmmar som inte kan nyttjas som livsmedel men som istället är en värdefull råvara för att producera biobaserade material, som textilier och bioplast.

Textilindustrin står för hela 10 % av de globala koldioxidutsläppen. Genom att utveckla hållbara textilprodukter baserade på lokala råvaror, som alger, kan resursanvändningen effektiviseras och utsläppen minska avsevärt. Ett framgångsrikt koncept kan dessutom höja värdet på tång- och algbiomassa, särskilt deras sidoströmmar, vilket bidrar till både ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

I ALLGAE samverkar producenter av raffinerad tång och algbaserat färgämne, så kallat ”algbläck”, med forskare och experter kring fiberutveckling och färgformulering. Tillsammans med en partner inom fritidskläder undersöker projektet möjliga produktsegment, samt utvecklar en cirkulär och hållbar värdekedja för algbaserade textilier. Arbetet innefattar även behovs-, hållbarhets-, och marknadsanalys, samt spridning av projektresultat.

ALLGAE finansieras av Formas och är ett samarbete mellan Chalmers Industriteknik, Manatee Biomaterials, MOUNID, RISE och Houdini Sportswear. Projektet löper mellan december 2024 och november 2026 och koordineras av Chalmers Industriteknik.

Vill du veta mer?

Hanna Ulmefors

Projektledare, PhD

Fler projekt
Projekt

End of Waste – från plastavfall till råvara

Den här förstudien syftar till att öka andelen återvunnen råvara i textil och använda plast som idag inte återvinns.…

Projekt

Digital integration av multi-energi flexibilitetstillgångar i regionala energisystem (DigiRES)

Vårt nya CETP projekt DigiRES syftar till att demonstrera semi/självlärande AI modeller för prognostisering och optimering av multi-energisystem i ett living lab, bostäder, industr…

Projekt

6G Hub Sverige

Förstudie för att skapa en nationell plattform för samarbete och innovation inom 6G-teknologi. I en Vinnovastödd förstudie kommer vi att undersöka och utvärdera förutsättningarna f…