Från fält till motor

Material
På Chalmers Industriteknik driver vi förstudien ”Från fält till motor”, där vi utforskar möjligheten att framställa biobaserade smörj- och hydrauloljor från sidoströmmar i jordbruket. Projektet finansieras av Klimatledande Processindustri och syftar till att utveckla fossilfria lösningar för användning i jordbruks- och skogsmaskiner.

Modernt jordbruk är starkt beroende av maskiner för fältarbete, skogsbruk och boskapsskötsel, och denna utrustning kräver betydande mängder smörj- och hydrauloljor. Dessa oljor är oftast fossilbaserade och icke biologiskt nedbrytbara, vilket leder till miljöutmaningar som förorening av jord och grundvatten samt negativa hälsoeffekter för människor. Enligt uppskattningar kan så mycket som 7 miljoner liter mineraloljor läcka ut årligen vid skogsarbeten där motorsågar används.

Vårt projekt syftar till att möta dessa utmaningar genom att utveckla biobaserade och biologiskt nedbrytbara alternativ. Fokus ligger på esterbaserade biooljor som framställs från förnybara fettsyror, vilka identifierats som lovande biobaserade plattformskemikalier. Dessa syror kommer att kombineras med i huvudsak biobaserade alkoholer för att skapa en konkurrenskraftig, hållbar och miljövänlig produkt.

Projektet är ett samarbete mellan Chalmers Industriteknik, Chalmers Tekniska Högskola, Lantmännen, Aspen, Fuchs – en av världens ledande aktörer inom smörjmedel – och BASF, ett av de största kemiföretagen och tillverkare av tillsatser för att förbättra och stabilisera egenskaper hos smörjmedel och oljor. Denna breda konstellation samlar kompetens och engagemang längs hela värdekedjan, från råvara till förädling, formulering och användning.

Målet är att skapa en produkt som inte bara kan konkurrera prismässigt och funktionellt med traditionella oljor, utan som också erbjuder ett mer miljövänligt alternativ. Genom att omvandla jordbrukets sidoströmmar till värdefulla resurser bidrar vi samtidigt till att skapa nya affärsmöjligheter i en symbiotisk och hållbar process.

Vill du veta mer?

Marie-Louise Lagerstedt Eidrup

Projektledare, Tekn Lic

Fler projekt
Projekt

Svenskt centrum för elenergilagring och balansering (SESBC)

Genom vetenskaplig excellens, innovation och samarbete är Svenskt centrum för el-energilagring och balansering ett nav för kompetensutveckling inom systemflexibilitet. Centret har…

Projekt

ENTRANCE – ett Horisont Europa projekt

CIT Renergy är en av parterna i Horisont Europa projektet ENTRANCE: Enabling smart-grid ready buildings through integrated solutions and digital technologies. Projektet ENTRANCE: E…

Projekt

LÅGAN – Energimyndighetens entreprenörsnätverk för energi- och resurseffektiva byggnader

LÅGAN är ett samarbete mellan Byggföretagen, Energimyndigheten, Boverket, SBUF, Installationsföretagen, byggentreprenörer, byggherrar och konsulter. LÅGAN skapar gemensamma projekt…