Framtidens mat – om att reagera och agera

Cirkulär ekonomi
Hållbara & resurseffektiva matsystem
I detta projekt utforskar vi hur matransoneringen skulle kunna se ut i framtiden och hur vi människor och samhället då skulle kunna påverkas. Här är ett utdrag från projektets framtidsscenario:

Året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till näring har ett boxsystem, likt 2024 års ”Instabox” installerats på strategiska platser. En gång i veckan får man gå dit, identifiera sig och öppna sin låda. Innehållet i dessa krislådor säkrar det grundläggande näringsintaget för de kommande dagarna. Men vad finns att äta? I detta projekt utforskar vi hur matransoneringen skulle kunna se ut i framtiden och hur vi människor och samhället då skulle kunna påverkas. Vad händer tex om vi fokuserar på lokala aktörer och självförsörjning? På ökad storskalig produktion och export? På maten som konsumenterna helst vill äta eller den som bäst lämpar sig för kris? Och framför allt: hur agerar vi idag att vi tryggar vår livsmedels-försörjning innan kriget eller krisen kommer? I vårt framtidsscenario får vi ta konsekvenserna för de val vi nu gör gällande vår matproduktion, konsumtion, försörjningsförmåga och krisberedskap, men också det samhälle vi håller på att bygga upp.

Projektledare är vår Marie Palmnäs i nära samarbete med experter inom spekulativ design från EGGS part of Sopra Steria samt experter inom livsmedelsproduktion och kommuners försörjningsbalans från Hushållningsällskapet. Projektet sker i samverkan med Vinnovas innovationsplattform ”Mat till alla – nära och tillsammans”

Här kan du läsa mer på projektets webbplats.

Vill du veta mer?

Marie Palmnäs

Projektledare, PhD

Fler projekt
Projekt

Svenskt centrum för elenergilagring och balansering (SESBC)

Genom vetenskaplig excellens, innovation och samarbete är Svenskt centrum för el-energilagring och balansering ett nav för kompetensutveckling inom systemflexibilitet. Centret har…

Projekt

ENTRANCE – ett Horisont Europa projekt

CIT Renergy är en av parterna i Horisont Europa projektet ENTRANCE: Enabling smart-grid ready buildings through integrated solutions and digital technologies. Projektet ENTRANCE: E…

Projekt

LÅGAN – Energimyndighetens entreprenörsnätverk för energi- och resurseffektiva byggnader

LÅGAN är ett samarbete mellan Byggföretagen, Energimyndigheten, Boverket, SBUF, Installationsföretagen, byggentreprenörer, byggherrar och konsulter. LÅGAN skapar gemensamma projekt…