Fossilfria drivmedel – ett av våra kunskapsområden

Energi
Material

Ett av de svenska klimatmålen är att vi 2030 ska ha en fossilfri fordonsflotta. f3, Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel, vilket drivs från Chalmers Industriteknik, arbetar sedan 2011 med att ta fram vetenskapligt säkerställda beslutsunderlag när det gäller övergången till fossilfria drivmedel.

Samverkansorganisationen f3 bedriver systeminriktad forskning kopplat till alla steg i värdekedjan för förnybara drivmedel – i form av synteser av aktuell forskning och kompletterande studier – och driver tillsammans med Energimyndigheten forskningsprogrammet ”Förnybara drivmedel och system”. Syftet är att bidra med bred, vetenskapligt grundad och trovärdig kunskap till stöd för såväl strategiska åtgärder på kort sikt som för långsiktiga mål och visioner.

Viktiga målgrupper är industri, myndigheter och politiska instanser. Kunskapsspridning sker via rapporter och vetenskapliga artiklar, konferenser och seminarier samt nätverk och ambassadörskap. f3 utgör också en nationell plattform för samverkan mellan andra stora, relevanta FoI-program, gentemot Horisont 2020 och för annat internationellt samarbete – inom och utom EU.

Chalmers Industriteknik står som värd för f3:s organisation och kansli, vilket består av föreståndare Ingrid Nohlgren, kanslikoordinator Emmi Voogand samt Senior Advisor Ingrid Nyström. f3:s verksamhet finansieras av 21 parter, som representerar universitet, institut, industri och myndigheter. f3 har ingen politisk agenda och ägnar sig inte åt lobbying, varken för specifika bränslen eller system, eller för parternas enskilda branschintressen.

Mer information om f3 hittar du här >

Fler projekt
Projekt

TRACELAND – Innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Nya landningsregler inom fisket och det europeiska digitala produktpasset (DPP) skapar nya krav för mer exakta data och en bättre förvaltning av havsresurserna. Chalmers Industrite…

Projekt

Digiclean – Automated monotoring of industrial cleaning processes

I det Vinnovafinansierade projektet samarbetar Digiclean och IKPAB tillsammans med RISE, Chalmers Industriteknik, Gnosjö Automatsvarvning AB, Parker Borås, Volvo, SKF och Clemond…

Projekt

Framtidens mat – om att reagera och agera

Året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till…