6G Hub Sverige
Förstudie för att skapa en nationell plattform för samarbete och innovation inom 6G-teknologi.
I en Vinnovastödd förstudie kommer vi att undersöka och utvärdera förutsättningarna för att skapa en nationell plattform för samarbete, innovation och nyttiggörande av 6G-teknologi. Målet är att etablera en långsiktigt förankrad och koordinerad plattform som bygger på befintliga stödstrukturer och organisationer inom innovationssystemet, med en helhetssyn på att omvandla forskningsresultat och idéer inom 6G-teknologi till innovation och samhällsnytta.
Plattformen ska fungera som en naturlig kontaktpunkt för hela 6G-gemenskapen – forskare, entreprenörer, företag, investerare och offentlig sektor – och erbjuda stöd för flera olika vägar till nyttiggörande. Förstudien omfattar en kartläggning av den aktuella situationen och omvärlden inom innovationsstöd för 6G-teknologi, samt en behovsanalys för den nationella plattformen. Vidare ska förstudien skapa och testa ett förslag på plattformens design, i samarbete med 6G-gemenskapen, samt ta fram en implementeringsplan och en långsiktig finansieringsstrategi.
Projektet involverar ett brett spektrum av expertis, där partner såsom Chalmers Industriteknik, Chalmers tekniska högskola, DP Patterning, LU Innovation, RISE Research Institutes of Sweden, Uppsala universitet och Senseair är med. Ytterligare aktörer kommer att identifieras för att skapa en stark och hållbar nationell plattform.
En viktig del av arbetet är att involvera potentiella användare av plattformen genom intervjuer och workshops. Utifrån detta ska krav och behov kartläggas, och en modell för plattformen utformas för att möta dessa. Tjänster som ska undersökas inkluderar verifiering av forskningsresultat, trådlös infrastruktur, affärsidéer, standardisering, tillgång till nödvändig infrastruktur, kompetensöverföring, finansiering och potentiella kunder. Plattformens arbete kommer även att inkludera ett fokus på jämställdhet och mångfald, för att integrera dessa perspektiv i verksamheten.
6G-teknologi har stor potential att bidra till ökad resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan. Eftersom 6G-infrastrukturen möjliggör hög hastighet, ultra-låg latens och intelligent nätverksstyrning, öppnar den dörren för att minska energiförbrukning och stödja hållbara praktiker. Teknikens komplexitet, med integration av AI, maskininlärning och kvantberäkning, ställer höga krav på teknologiska framsteg. Ericsson förutspår att miljarder av 6G-enheter kommer att kunna byggas in i våra dagliga liv, men det innebär också stora hållbarhetsutmaningar, särskilt när det gäller hantering av e-avfall, som idag återvinns i mycket liten omfattning.
För att realisera de hållbarhetsvinster som 6G-teknologin kan medföra, kommer hållbarhet att vara en röd tråd genom alla relevanta aktiviteter. En särskild arbetsgrupp kommer att fokusera på hållbar utveckling av 6G-enheter och sensornoder, med inriktning på hållbara elektronikkomponenter och material.
Genom denna förstudie siktar vi på att lägga grunden för att Sverige 2030 ska ha en välkänd och välanvänd 6G-innovationsplattform. Genom plattformens aktiviteter ska den bidra till att svensk industri blir internationellt framstående inom 6G-teknologi och därigenom stärka Sveriges position som en ledande aktör inom den globala teknikutvecklingen.