Flergångsförpackningar

Cellulosabaserade material

Kan dyra flergångsförpackningar vara ett bättre alternativ än engångsförpackningar? Inom projektet Flergångsförpackningar har en systemanalys i form av en LCA genomförts som visar att CO2-avtrycket för en flergångsförpackning med lång hållbarhet, blir betydligt lägre än för en engångsförpackning som materialåtervinns. Analysen visar också att man kan mer än dubblera antalet flergångsförpackningar utan att flergångsförpackningen får en högre miljöbelastning än engångsförpackningen.

Även en enkel ekonomisk kalkyl som gjorts, visar att under förutsättning att flergångsförpackningen har lång hållbarhet och används under flera år så blir det ett billigare alternativ än kontinuerligt inköp av engångsemballage. Det innebär att det även bör finnas utrymme för investeringar av annan nödvändig utrustning vid en eventuell övergång till flergångsemballage som en industridiskmaskin men som ändå kommer ha en rimlig återbetalningstid.

Fler projekt
Projekt

Svenskt centrum för elenergilagring och balansering (SESBC)

Genom vetenskaplig excellens, innovation och samarbete är Svenskt centrum för el-energilagring och balansering ett nav för kompetensutveckling inom systemflexibilitet. Centret har…

Projekt

ENTRANCE – ett Horisont Europa projekt

CIT Renergy är en av parterna i Horisont Europa projektet ENTRANCE: Enabling smart-grid ready buildings through integrated solutions and digital technologies. Projektet ENTRANCE: E…

Projekt

LÅGAN – Energimyndighetens entreprenörsnätverk för energi- och resurseffektiva byggnader

LÅGAN är ett samarbete mellan Byggföretagen, Energimyndigheten, Boverket, SBUF, Installationsföretagen, byggentreprenörer, byggherrar och konsulter. LÅGAN skapar gemensamma projekt…