End of Waste – från plastavfall till råvara

Material
Textil
Förstudien avser att utveckla ett textilt material från plastavfall som i dagsläget inte återvinns, genom att använda en innovativ termomekanisk process.

Textil är ett prioriterat område på EU-nivå eftersom sektorn har en stor klimat- och miljöpåverkan. Inom textilindustrin består återvunnen polyester oftast bara av 10-15 % återvunnet material och tillverkas främst med kemiska processer.

Den här förstudien syftar till att öka andelen återvunnen råvara i textil och använda plast som idag inte återvinns. Genom att addera kedjeförlängare till den termomekaniska återvinningsprocessen hoppas projektet kunna förbättra materialets kvalitet och göra det spinnbart. Resultat blir ett stickat plagg som kommer visas upp för allmänheten.

Tillsammans med aktörer längs hela värdekedjan kommer denna förstudie att generera värdefull kunskap, som efter projektperiodens slut ska vidareutvecklas för att kunna skalas upp till större volymer.

Fakta
End of waste – från plastavfall till råvara finansieras av Klimatledande Processindustri och är ett samarbete mellan Chalmers Industriteknik, RISE, BASF, Reparell och Sotenäs kommun. Förstudien bedrivs mellan januari till maj 2025 och koordineras av Chalmers Industriteknik.

Vill du veta mer?

Maria Pettersson

Projektledare, MSc

Fler projekt
Projekt

Barmark för äldre

Projektet avser bygga om en leveransrobot så att den kan utföra vinterväghållning, detta genom att utrusta den med redskap och saltlakespridare.  I samarbete med Göteborgs stad gen…

Projekt

Ökad materialåtervinning av plast från byggsektorn

Genom att öka återvinningen av byggbranschens plastavfall till ny råvara kan vi minska klimatavtrycket och bli mer resurseffektiva.  Byggsektorn står för en stor andel av allt plas…

Projekt

Energianvändning och kostnader för säkra gångytor genom uppvärmning – Förstudie

Fotgängarnas halkrelaterade singelolyckor och skador ökar signifikant om gångstråken är täckta av snö/is. Tidigare studier har visat på en 60–100-procentig minskning av antalet hal…