Gamla skärmar blir till nytt ljus
Återvunna LCD-skärmar blir belysning för skolbarn. Efter flera års utvecklingsarbete ser en ny produkt dagens ljus och testas just nu i några av Gävles skolor av företaget Två Punkt Ett, som tillsammans med Chalmers Industriteknik, CIT utvecklat tekniken.
Det började med en förstudie finansierad av Energimyndigheten 2009, fortsatte med första applikationstester 2010 inom det Vinnova-finansierade HÅPLA-projektet och fortsatte sedan med demonstrator- och prototyputveckling, dels med stöd av Energimyndigheten och dels med utvecklingsstöd från Vinnova. CIT samarbetade här med Gästrike Återvinnare Utvecklings AB och AB Två Punkt Ett.
En prototyp av LED-armatur togs fram. Fördelarna med produkten är bland annat en mer energieffektiv belysning med LED samt en lägre råvarukostnad. Upp till 25 viktprocent av en LCD-datorskärm kan återbrukas i LED-armaturen. Produkter har sedan tagits fram av AB Två Punkt Ett och de första större installationerna har alltså gjorts i skolor i Gästrikland.
Syftet med den här typen av projekt är att ta sig från forskningsresultat, via innovation till kommersialiseringen av resultat, vilket nu alltså skett.
– Belysningen har fått väldigt positiva omdömen från skolpersonal och elever. Intressant är att det är tjänsten ljus som levereras, inte produkten armaturer – så även där inslag av cirkulär ekonomi, säger Johan Felix, projektledare och materialexpert på CIT.
Fakta CIT:s uppdrag i Hållbar återvinning av plattskärmar (HÅPLA)
Chalmers Industriteknik koordinerade projektet, som pågick 2009-2013. CIT hade i projektet även ansvar för att utveckla demonteringsprocesser för LCD-skärmar, tillämpningar och avsättning för LCD-komponenter samt utvärdera affärsmöjligheterna för olika återvinningslösningar.
Övriga projektparter
I projektet ingick ett stort antal industripartners och forskningsaktörer, bland andra Hans Andersson Recycling, Stena, Kuusakoski, El-Kretsen, Samsung, MRT System, TCO Development, Chalmers tekniska högskola, Linköpings Universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, och Swerea IVF.
I arbetet med att utveckla belysningstillämpningen och ta fram prototyper har CIT utvecklat drivelektronik och produktdesign för att uppnå produktprestanda med tydlig kundnytta. I designutvecklingen hade BOID AB en viktig roll.
Släck kunskapstörsten med spännande läsning
Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.