Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar

Cirkulär ekonomi
Hållbara & resurseffektiva matsystem

I Formas utlysning ”Smak och sensorik – från jord till bord” blev tio projekt beviljade medel, varav projektet ”Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar” är ett av dessa.

Det övergripande målet i projektet är att skapa skolluncher som är goda, hälsosamma, klimatvänliga inom skolans strama budget. För att lyckas få fram bra mat som barnen tycker om kommer projektet jobba med metoden YPAR (A Youth Participatory Action Research), vilket innebär att man jobbar tillsammans med barnen för att få fram fungerande resultat.

Marie Palmnäs-Bédard från Chalmers Industriteknik kommer att leda ett arbetspaket som ska hjälpa svenska företag med business cases för nya menyer. Marie kommer även att ingå i rådgivningsgruppen för projektet. Projektet kommer att arbeta med en lokal skola, Göteborgs stad, kockar, experter på sensorisk utvärdering med flera. Projektet är uppdelat i tre etapper, där den första är att se vilken storts mat företagen har att erbjuda, och hitta produkter och mat som barnen tycker om och som ryms inom skolans budget. Därefter kommer en hel meny att skapas som barnen får smaka och tycka till om. Därefter tas det fram menyer som kan skalas till miljövänliga och hälsosamma produkter.

Vill du veta mer?

Marie Palmnäs

Projektledare, PhD

Linnea Lindkvist

Projektledare, MSc

Fler projekt
Projekt

BAM – Bridging Advanced Materials

Europa satsar på avancerade material. Nu lägger vi grunden till en svensk satsning! Avancerade material har stor potential att öka konkurrenskraften och resiliensen hos den svenska…

Projekt

GAIA

Hur kan man använda AI och grundläggande geodata för att underlätta för kommuner att skapa, uppdatera och ajourhålla baskartor. Projektet utvecklar ett fritt tillgängligt AI-basera…

Projekt

Symbios i Halland

Symbios i Halland är ett initiativ som tar sikte på att stärka regionens förmåga att utveckla industriell symbios – ett smart och hållbart sätt att samarbeta där en aktörs restprod…