Nytt projekt! Framtidens mat – om att reagera och agera

Hållbara & resurseffektiva matsystem
I detta projekt utforskar vi hur matransoneringen skulle kunna se ut i framtiden och hur vi människor och samhället då skulle kunna påverkas. Här är ett utdrag från projektets framtidsscenario:

Året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till näring har ett boxsystem, likt 2024 års ”Instabox” installerats på strategiska platser. En gång i veckan får man gå dit, identifiera sig och öppna sin låda. Innehållet i dessa krislådor säkrar det grundläggande näringsintaget för de kommande dagarna. Men vad finns att äta? I detta projekt utforskar vi hur matransoneringen skulle kunna se ut i framtiden och hur vi människor och samhället då skulle kunna påverkas. Vad händer tex om vi fokuserar på lokala aktörer och självförsörjning? På ökad storskalig produktion och export? På maten som konsumenterna helst vill äta eller den som bäst lämpar sig för kris? Och framför allt: hur agerar vi idag att vi tryggar vår livsmedels-försörjning innan kriget eller krisen kommer? I vårt framtidsscenario får vi ta konsekvenserna för de val vi nu gör gällande vår matproduktion, konsumtion, försörjningsförmåga och krisberedskap, men också det samhälle vi håller på att bygga upp.

Projektledare är vår Marie Palmnäs i nära samarbete med experter inom spekulativ design från EGGS part of Sopra Steria samt experter inom livsmedelsproduktion och kommuners försörjningsbalans från Hushållningsällskapet. Projektet sker i samverkan med Vinnovas innovationsplattform ”Mat till alla – nära och tillsammans”.

Vill du veta mer?

Marie Palmnäs

Projektledare, PhD

Nils Ólafur Egilsson

Projektledare, MSc

Dana Gilliland-Wiström

Kommunikatör och projektstöd, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 24 maj 2024
Nyhetsbrev nr 3. 2024
Nyheter | 23 maj 2024
Vi söker! Affärsinriktad projektledare inom material
Nyheter | 22 maj 2024
Digitala Produktpass: Nyckeln till cirkulära möbelflöden och hållbarhet i möbelindustrin

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.