Keramiska material

Keramer och avancerade material har unika egenskaper och kan användas i många högpresterande applikationer, t.ex. inom fordonsindustri, energi och elektronik.

Bättre prestanda, hållbarhet och kostnads­effektivitet

Keramiska material har flera viktiga egenskaper såsom hög styrka, hårdhet och termisk stabilitet. Genom att utveckla nya keramiska material finns möjlighet att förbättra både prestanda, hållbarhet och kostnadseffektivitet inom en rad olika produkter och teknologier.

Det finns flera sätt att utveckla nya keramiska material, bl.a. genom kompositionsdesign där olika typer av keramiska föreningar noggrant väljs ut och kombineras för att uppnå specifika egenskaper. Olika typer av bearbetning och formning samt modifiering av egenskaper genom tillsats av additiver också möjliga. Biokeramik, där keramiska material utvecklas med hjälp av biomaterial, är ett viktigt område och materialen kan t.ex. användas för medicinska implantat.

Vi har även lång erfarenhet av att arbeta med kiseldioxidbaserade material, exempelvis i beläggningsteknologier för non-stick-egenskaper i stekpannor och skyddande beläggningar för metaller. Vi har också kunskap inom nanoteknik och genom att manipulera keramiska material i nanoskala går det att skapa nya material med unika egenskaper som hög hållfasthet, seghet och termisk stabilitet.

Möt experterna

Kent Rundgren

Innovation Manager Ecosystem SME, PhD

Michael Persson

Senior rådgivare, MBA, Professor

Johan Bengtsson

Gruppchef Material/Marknadsansvarig

Exempel från verkligheten
Projekt

SIOO Wood

Hur kan vi skydda trä mot angrepp av mögel, svamp och insekter på ett hållbart sätt?…

Projekt

Ipinium

Hur kan vi fasa ut PFAS-ämnen från vår vardag och samtidigt utveckla cirkulära produkter?…

Projekt

Greenart

I GREENART-projektet ligger fokus på nya lösningar, baserade på gröna och hållbara material och metoder, och på utarbetande av avancerade verktyg, för att bevara och återst…