Säker och optimal hantering för att skapa cirkulära flöden av batterier från krockade bilar (CIRC-BAT)

Cirkulär ekonomi
Industriell materialåtervinning
Med ett växande antal elfordonsbatterier som produceras och släpps ut på marknaden finns ett ökande behov av cirkulära flöden för batterier från elfordon.

Det är särskilt viktigt att se till att batterier och deras komponenter återanvänds och återvinns eftersom batterierna innehåller värdefulla och kritiska material som kobolt, litium och nickel som riskerar att bli en bristvara inom en snar framtid. Den stora utmaningen idag inom branschen gäller säkerheten vid hantering av batterier från uttjänta fordon. Det behövs ett säkert och effektivt process- och informationsflöde samt testutrustning och diagnosverktyg som kan utvärdera olika typer av batterier.

Syftet med detta demonstrationsprojekt är att etablera ny och utökad kunskap och lösningar som bidrar till en ökad cirkulär användning av batterier. Resultaten av projektet kommer att bidra till och påskynda en förändring mot säkra processer och effektiva värdekedjor bättre anpassade till cirkulära och hållbara system.

Fakta
Projektledare: Carina Hagström/BilRetur ABC AB
Partners: Jönköpings Bildemontering AB, Conbat AB, Mobility Sweden, BilRetur ABC AB, Borås Bildemontering AB, Chalmers Industriteknik, MRF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, Walters Bildelar AB, Allbildelar AB, Ådalens Bildemontering AB, RISE AB, If Skadeförsäkring AB, Stena Recycling AB, BIL Sweden AB,  Volvo Cars AB, SBR AB, Volvia och Polestar.
Projekttid: 2022-09-01 till 2024-09-30

Vill du veta mer?

Karolina Kazmierczak

Projektledare, PhD

Hafdís Jónsdóttir

Projektledare, MSc

Fler projekt
Projekt

ALLGAE − Textilfibrer från 100 % algråvara

I forskningsprojektet ALLGAE utvecklas 100% algbaserade textilfibrer från sidoströmmar av tång. Därtill kommer ett nytt algpigment att integreras i en effektiv enstegsprocess under…

Projekt

CIRCUBLADE – Cirkulär resursanvändning av uttjänta vindturbinblad

CIRCUBLADE-projektet undersökte möjligheten att utveckla en cirkulär lösning för att återanvända stora mängder uttjänta vindturbinblad (WTB). Forskningen omfattade effektiv logisti…

Projekt

Returbar – ett cirkulärt system för matkassar i e-handeln

Projektet Returbar har haft syftet att ligga till grund för utvecklingen av ett branschgemensamt cirkulärt system för B2C leveranser av livsmedel, med målsättningen att leverera et…