Människorna i vår verksamhet är det viktigaste vi har

På fredag är det IGE Day! För andra året i rad har Chalmers Industriteknik och SIO Grafen äran att vara värd under dagen då tjejer och icke-binära på högstadiet får testa på livet som ingenjör på en arbetsplats. Men varför är det här en viktig dag? Möt Sara Wagiström, HR business partner och kvinnlig förebild hos oss!

Vad innebär det att vara värd under IGE Day?
– Vi är jätteglada att återigen få visa hur viktigt ingenjörsyrket är och dess påverkan på utvecklingen och samhället. Även visa på bredden av roller som finns inom området. Jag tror att vi genom vår verksamhet på Chalmers Industriteknik verkligen kan inspirera unga tjejer och introducera dem till teknikens möjligheter.

Dum fråga kanske, men vilken roll spelar jämställdhet på arbetsplatsen för ett företags framgång idag?
– Jämställdhet är en väldigt viktig faktor för att skapa en sund arbetsmiljö och visa allas lika värde. Jämställdhet bidrar också till mångfalden, vilket i sin tur stimulerar till mer dynamiska grupper och driver utvecklingen och innovationstakten framåt. Alla behövs!

”Människorna i vår verksamhet är det viktigaste vi har.”

På Chalmers Industriteknik jobbar ett stort antal kvinnliga ingenjörer. Vilka fördelar innebär det för organisationen som arbetsgivare?
– Att visa på styrkan som kommer med att många kvinnor finns representerade är en viktig del för oss. Människorna i vår verksamhet är det viktigaste vi har. Vår bredd bidrar också med nya och olika perspektiv. Det gör att vi kan ta vara på varandras styrkor och driva utvecklingen i samhället framåt.

Vad hoppas du att deltagarna som besöker oss på fredag kommer att ta med sig?
– Jag hoppas att de inspireras av att se alla häftiga möjligheter som finns, både utifrån vilka olika områden och roller man kan arbeta inom. Att se att det är viktigt och egentligen borde vara en självklarhet för kvinnor att ta plats inom ingenjörsyrket.

Om du kunnat ge ett råd till 14-åriga Sara Wagiström om vägen till yrkeslivet i dag, vilket råd skulle du ge?
– Var öppen för olika vägar, man vet aldrig var livet tar en. Man kan ha ett tydligt mål men vägen dit är lika viktig och spännande, man behöver inte ha bråttom. Följ din magkänsla, våga prova, fråga och utmana dig själv även om det är läskigt. Var nyfiken!

Tack Sara, vi ser fram emot en härlig och viktig dag tillsammans!

IGE Day är ett initiativ från Womengineer, en stiftelse med målet att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

 

 

Vill du veta mer?

Elisabeth Sagström-Bäck

Programchef SIO Grafen

Jonas Löfvendahl

Kommunikatör

Sofia Kihlman Öiseth

Gruppchef Grafen

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.