Cirkulära fiskeredskap förbättrar havsmiljön

Cirkulära strategier & affärsmodeller
I projektet Cirkulära Fiskeredskap som finansieras av Havs och Vattenmyndigheten, arbetar vi aktivt med att utveckla cirkulära fiskeredskap anpassade för svenska vatten och därigenom minska påverkan på havs- och sjölivet.

Varje år går betydande mängder fiskeredskap förlorade och dessa kan fortsätta att påverka miljön i många år genom så kallad ”spökfiske” och utsläpp av mikroplast när de bryts ned. Vårt mål är att främja utvecklingen av cirkulära fiskeredskap för att minska risken för förlorade redskap som bidrar till marint skräp och främja en cirkulär ekonomi.

Här är några av de framsteg vi har gjort i projektet hittills:

  • Utveckling av en cirkulär trål: Vi har forskat, designat och testat en trål som följer cirkulära principer för att minimera miljöpåverkan.
  • Standardiseringsarbete: Vi har aktivt arbetat i standardiseringen för cirkulära fiskeredskap.
  • Identifiering av märkningsmetoder: Vi har analyserat olika märkningsmetoder för fiskeredskap, inklusive märkning, ägaridentifikation och information om materielinnehåll. Detta hjälper oss att förbättra spårbarheten och hanteringen av förlorade redskap.

Här finns en länk till projektets webbsida.

Vill du veta mer?

Nils Ólafur Egilsson

Projektledare, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?
Nyheter | 20 juni 2024
Sommarhälsning från Golaleh Ebrahimpur, VD, Chalmers Industriteknik
Nyheter | 20 juni 2024
Chalmers Industriteknik får Eurostars finansiering för innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.