Resvinn

Cirkulär ekonomi
Cirkulära strategier och affärsmodeller

I projektet Resvinn vill vi skapa effektiva redistributions-system för matsvinn i Sverige genom att utveckla lösningar för logistik, affärsmodeller, IT-system, kommunikation och beteendeförändringar. Fokus i projektet är att restauranger och skolor tar emot matsvinn från butiker och grossister. Detta minskar matsvinnet genom att:

  • Restauranger och skolor tillagar överbliven mat, som butikerna och grossisterna annars skulle ha slängt.
  • Åskådliggöra för konsumenter och elever att högkvalitativ mat kan tillagas av livsmedel som de själva ofta slänger hemma. Detta är en utbildningsinsats i den attitydförändring som krävs för att minska matsvinnet hos svenska hushåll.

Om projektet

Resvinn startade hösten 2018 som en förstudie och bestod då av åtta projektpartners. Under förstudien tog vi fram förslag på hur ett system för att omfördela överskottsmat mellan butiker/grossister och skolor/restauranger kan fungera. Detta system testades i Göteborg. När förstudien tog slut ansökte vi om ett fullskaligt projekt, som startades i november 2019 och nu pågår för fullt. Vi har vuxit till 44 projektpartners och i gruppen finns det fantastisk kunskap och engagemang för att minska matsvinnet i Sverige.

Läs mer på ReSvinns webbplats.

Fler projekt
Projekt

Etablering av nytt bränslecellslaboratorium

Med stöd av EU:s omstarts- och reformprojekt REACT-EU, VGR, har Chalmers fått möjlighet att etablera ett nytt laboratorium för forskning och testning av framtida bränslecellsteknol…

Projekt

Rapport om Framtida utveckling inom batteriteknik och bränsleceller

Syftet med rapporten är att ge en översikt över batteri- och bränslecellsforskningsområdet och vilken typ av kompetens som finns vid de olika universiteten i Sverige. Med särskilt…

Projekt

DigitalTwins4PEDs

Positive Energy Districts (PED) är en pusselbit i arbetet med att uppnå klimatneutralitet under de kommande årtiondena. Det är en stor utmaning att förena de olika kraven frå…