Repipe – innovativ återvinning av rör och profiler

Cirkulär ekonomi

I Sverige installeras varje år stora mängder rör vid nybyggnationer och vid underhåll av både byggnader och infrastruktur. Rören tillverkas till stor del inom landets gränser och enbart i Sverige uppgår tillverkningen till 100 000 ton per år.

Dessvärre skapar rörproduktionen årligen cirka 5 000 ton installationsspill, vilket idag nästan uteslutande går till energiåtervinning vilket – jämfört med om rören istället skulle materialåtervinnas  – innebär ett förlorat materialvärde på
50 miljoner kronor per år och en negativ miljöpåverkan genom utsläpp av
10 000 ton koldioxid (CO2) varje år.

Rörmaterialet skulle istället kunna återvinnas. Hur detta kan realiseras har undersökts i innovationsprojektet Repipe. Projektet har pågått i drygt två år och avslutas i december 2018. Syftet är att ta fram nya kostnads- och resurseffektiva lösningar för insamling, sortering och materialåtervinning av plaströr.

Lösning/vad gör vi för att bemöta utmaningen?

För att öka materialåtervinningen av rörspill i Sverige har följande delar genomförts i projektet Repipe:

  • Kartläggning av nuvarande hantering av rörspill
  • Utveckling av en insamlingsmodell
  • Utveckling av en sorteringsmetod
  • Materialåtervinningstester

Länk till mer information>

Partners och finansiärer

Repipe-projektet finansieras och utförs inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. Projektledare för Repipe är RISE IVF  med Annika Boss som projektkoordinator. Projektet inkluderar deltagare som representerar flera viktiga steg i ett cirkulärt system för att kunna materialåtervinna rörspill:

Chalmers Industriteknik
Du Pont
Inovyn
Novoplast
Nordiska Plaströrsgruppen (NPG)
Pipelife
Rapid Granulator
Renova
Swerec
Talent Plastics
Uponor
Wavin

Det strategiska innovationsprogrammet RE:Source är en gemensam satsning av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. RISE är programchef och Johan Felix på Chalmers Industriteknik är innovationsledare.

Fler projekt
Projekt

PLA-biobaserad plast från sekundära råvaror

Syftet med detta projekt är att utveckla en tekno-ekonomiskt gångbar produktionsväg för PLA, Polylactic acid, från andra generationens råvaror såsom sidoströmmar från sven…

Projekt

SpårKons

I det här projektet placerar vi användarna av produktpassen och deras behov i centrum. Avsikten är att öka insikten om vilken information om produkten som är relevant, dels för han…

Projekt

AutoWEEEdakt II – Automatisk AI baserat system för detektion av konsumentelektronikavfall

Under 2020 återvann EU 4,7 miljoner ton elektronikavfall med låg insamlingsprocent. I AutoWEEEdakt II projektet använder vi artificiell intelligens för att förbättra sorterin…