Möjliga värdekedjor för biobaserad plast

Material
Plast- & kompositmaterial
Målsättningen i EU är att 20% av plasten ska vara biobaserad till år 2030, ett mål som känns avlägset då förväntad kapacitet och kommande investeringar kring biobaserad plast endast når ca. 1% enligt European Bioplastics. Varför går omställningen så långsamt och vad behövs för att få utvecklingen att gå snabbare framåt?

Detta är frågor som kommer att undersökas i det av Energimyndigheten beviljade projektet ”Möjliga värdekedjor för biobaserad plast”. Under våren 2023 genomförde Chalmers Industriteknik en områdesanalys kring biobaserad plast på uppdrag av BioInnovation, och det nya projektet tar avstamp i resultaten därifrån. Här kan du läsa slutrapporten.

Projektet innebär en kartläggning av så kallade drop-in plaster (biobaserade alternativ till vanliga plaster såsom polyeten (PE) och polypropen (PP)) samt två mer riktade arbetspaket kring de biobaserade plasterna polyetenfuranoat (PEF) och polymjölksyra (PLA).

Projektet löper mellan oktober 2023 och december 2024.

Vill du veta mer?

Marie-Louise Lagerstedt Eidrup

Projektledare, Tekn Lic

Fler projekt
Projekt

TRACELAND – Innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Nya landningsregler inom fisket och det europeiska digitala produktpasset (DPP) skapar nya krav för mer exakta data och en bättre förvaltning av havsresurserna. Chalmers Industrite…

Projekt

Digiclean – Automated monotoring of industrial cleaning processes

I det Vinnovafinansierade projektet samarbetar Digiclean och IKPAB tillsammans med RISE, Chalmers Industriteknik, Gnosjö Automatsvarvning AB, Parker Borås, Volvo, SKF och Clemond…

Projekt

Framtidens mat – om att reagera och agera

Året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till…