Gravida kvinnors bältesanvändning

Säker mobilitet
Säkerhetsbältet är det enskilt viktigaste bilsäkerhetssystemet, och halverar risken att omkomma vid en kollision i personbil.

Bältet är designat för att fånga upp och fördela lasten över kroppen vid en krock. Dock har internationella studier visat att många kvinnor använder bältet på ett felaktigt sätt under sin graviditet. Om det inte används rätt finns en ökad risk för att kvinnan och det ofödda barnet skadas vid en eventuell krock. Syftet med denna studie var därför att undersöka användning av säkerhetsbälte bland kvinnor som var eller hade varit gravida, främst inom Sverige. Vidare var syftet att studera om, och i vilken utsträckning, kvinnor fått information om korrekt användning av bilbältet under graviditeten.

I projektet deltar: Chalmers Industriteknik och Folksam

Läs mer om projektet här.

Rapporten på engelska om gravidas bältesanvändning hittar du här. 27ESV-000120

Vill du veta mer?

Anna Carlsson

Projektledare, PhD/MEd

Fler projekt
Projekt

SHARP – Piercing Progress: Innovating Sustainable Practices for IVF Needle Manufacturing

Projektet fokuserar på hållbar tillverkning av de nålar som används vid in vitro-fertilisering (IVF). Syftet med projektet är se över produktionen av IVF-nålar med ett systemperspe…

Projekt

2DSPIN-TECH – En stor förändring för datorminne

I takt med att användningen av informationsteknik snabbt ökar, är det nödvändigt att utveckla snabbare och energieffektiv elektronik. Spinntronik öppnar nya möjligheter för datakom…

Projekt

TRACELAND – Innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Nya landningsregler inom fisket och det europeiska digitala produktpasset (DPP) skapar nya krav för mer exakta data och en bättre förvaltning av havsresurserna. Chalmers Industrite…