GAIA – Grafenapplikation i industriell anläggning

Material
Grafen & andra 2D-material
Tänk om det fanns möjlighet att enkelt kunna visa industrin vad ytbehandling med tillsatt grafen kan göra för deras produkt? Tänk om det gick att göra realistiska körningar i liten skala? Med en flexibel pilotanläggning för elektrolytisk ytbeläggning skulle nya tillämpningar enkelt kunna visas och prövas. Inget förklarar en process eller produkts förträfflighet bättre än en bra demonstrator.

Syftet med projektet är att bygga och driftsätta en flexibel pilotanläggning med möjlighet till produktion i mindre skala av någon eller några av de grafenbaserade processer Provexa Technology för närvarande utvecklar. Däri ingår att överbrygga de utmaningar som finns vid uppskalning, kontinuerlig drift och underhåll av en kemisk process.

Tillsats av grafen i ytbehandlingar baserade på metall eller polymer utförs för att uppnå förbättrade egenskaper rörande elektrisk ledningsförmåga, korrosionsskydd eller mekaniska egenskaper. Efterfrågan på bättre lösningar för ledande korrosionsskydd finns redan i t.ex. fordons- och batteribranschen. Elektrifieringstrenden kommer leda till att denna efterfrågan tilltar ytterligare.

I projektet ingår två forskningsdelar; utveckling av metoder för att kunna mäta grafenhalt i produktionsbad, och funktionalisering av grafen för specifika tillämpningar. Konstruerandet av pilotanläggningen innefattar projektering, installation och affärsutveckling. Produkt- och processverifiering är andra aktiviteter, samt kommunikation av projektets framåtskridande till grafenaktörer och adekvat industri.

Fakta
Finansiärer: Vinnova, Energimyndigheten och Formas genom SIO Grafen.
Projektpartners : Chalmers Industriteknik, Chalmers Tekniska Högskola, LayerOne, Provexa Technology, Provexa Ytbehandling och RISE

Vill du veta mer?

Sofia Kihlman Öiseth

Gruppchef Grafen

Blerina Gjoka

Projektledare, PhD

Fler projekt
Projekt

Digital integration av multi-energi flexibilitetstillgångar i regionala energisystem (DigiRES)

Vårt nya CETP projekt DigiRES syftar till att demonstrera semi/självlärande AI modeller för prognostisering och optimering av multi-energisystem i ett living lab, bostäder, industr…

Projekt

6G Hub Sverige

Förstudie för att skapa en nationell plattform för samarbete och innovation inom 6G-teknologi. I en Vinnovastödd förstudie kommer vi att undersöka och utvärdera förutsättningarna f…

Projekt

ALLGAE − Textilfibrer från 100 % algråvara

I forskningsprojektet ALLGAE utvecklas 100% algbaserade textilfibrer från sidoströmmar av tång. Därtill kommer ett nytt algpigment att integreras i en effektiv enstegsprocess under…