Färre halkolyckor med automatiserat underhåll

Material
Tillämpad AI

Snö, is, blöta löv och grus gör det besvärligt för gångtrafikanter och cyklister under vinterhalvåret. Chalmers Industriteknik medverkar i ett nytt forskningsprojekt med syfte att öka mobiliteten och minska olycks- och skaderisken för – i första hand – oskyddade trafikanter med hjälp av självkörande arbetsfordon. 

– Det är dags att prioritera upp mobilitet och säkerhet för de oskyddade trafikanterna, säger Anna Carlsson, biträdande koordinator i projektet. Gång- och cykeltrafik är centrala transportmedel i framtidens urbana miljöer, men har länge kommit i skymundan till förmån för bilarna.

Projektet “Automatiserad vägdrift”, som leds av forskningsinstitutet RISE, ska undersöka möjligheterna för automatiserad vägdrift, som snöröjning och underhåll av bland annat gång- och cykelbanor. Vinsterna med detta skulle vara många:

  • ökad tillgänglighet
  • färre olyckor
  • minskade samhällskostnader
  • förbättrad kvalitet på underhållsarbetet

En viktig del i projektet är att titta på hur arbetsfordonen interagerar med sin omgivning, till exempel cyklister och gångtrafikanter.

Forskningsprojektet pågår i drygt två år och kommer att avslutas med konkreta demonstrationer, exempelvis autonom snöröjning och gräsklippning i en kontrollerad miljö. I projektet ingår också att titta närmare på infrastrukturens anpassningsbehov för automatiserad vägdrift samt möjligheterna för autonom drift och underhåll av till exempel rondeller och trafikplatser. Chalmers Industriteknik bidrar med kompetens inom säkerhet, regelverk, affärsmodeller och omvärldsanalys.

När det kan finnas självkörande fordon i verklig drift är svårt att svara på, enligt Anna Carlsson.

– Cykelbanor är komplicerade eftersom de, till skillnad från bilvägar, inte har någon direkt standard vad gäller utformning. Detta är en av anledningarna till att det är så viktigt att samverka med företag som utför underhåll, menar hon.

Projektpartners och finansiärer

Projektet har fått Vinnova-finansiering och genomförs i samverkan mellan myndighet, tjänsteföretag, entreprenörer och produktutvecklare.

Projektpartners:

Alkit Communications AB
Asta Zero
Chalmers Industriteknik
Lundberg Hymas
Peab
RISE
Semcon
Skanska
Svevia
Svensk Markservice
Teade AB samarbetspartners
Trafikverket

Vill du veta mer?

Anna Carlsson

Projektledare, PhD/MEd

Fler projekt
Projekt

GATE

Målet med detta EU-finansierade projekt är att bygga upp ett forskningscentrum för Big Data och AI i Sofia (Bulgarien).…

Projekt

FibRe

FibRe är ett Vinnova-finansierat kompetenscentrum med två akademiska parter (KTH och Chalmers) samt ett tjugotal företag och offentliga organisationer.…

Projekt

Quantum Sweden Innovation Platform – QSIP

Chalmers Industriteknik är värd för Innovationsplattformen som finansieras av Vinnova samt 10 partners från akademi och industri.…