Färdplan för grafen i energitillämpningar

Material
Grafen & andra 2D-material

Supermaterialet grafen har potential att användas för att förbättra prestandan i ett betydande antal olika teknologier och tillämpningar inom energiområdet. Det har dock saknats en samlad beskrivning av nuläge, potential och aktörer ur ett svenskt perspektiv. En färdplan för området kan bidra med detta samt föreslå mål, prioriterade områden och aktiviteter som kan bidra till att uppnå målen.

På uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen koordinerade CIT Industriell Energi under 2019 arbetet med en färdplan fram för grafen i energitillämpningar inom svensk industri för perioden 2020–2030. Arbetet genomfördes i samverkan med en referensgrupp inom SIO Grafen och genom flera aktiviteter öppna för alla svenska aktörer. Färdplanen är särskilt inriktad mot områden som är relevanta för svensk industri och de svenska energimålen.

I färdplanen föreslås att framåt prioritera fem områden

  • elfordon
  • lagring av el och balansering av elnät
  • värmeväxlare och annan värmeöverföring
  • krafttransmission och distribution samt
  • motorer, generatorer och turbiner

Färdplan Energi ingår nu som en viktig del i underlaget för strategisk planering och uppdatering av SIO Grafens agenda. I projektet arbetade Ingrid Nyström och Malin Jacobsson i nära samverkan med expertis inom SIO Grafen och kombinera detta med sin breda kunskap om det svenska energisystemet.

Läs hela rapporten

Rapporten har presenterats på ett webbseminarium anordnat av SIO Grafen.
Ta del av en inspelning av presentationen (30 min)

Om SIO Grafen

SIO Grafen är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Energi är ett av SIO Grafens styrkeområden.

 

Vill du veta mer?

Ingrid Nyström

Affärsområdeschef Samhälle

Fler projekt
Projekt

TRACELAND – Innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Nya landningsregler inom fisket och det europeiska digitala produktpasset (DPP) skapar nya krav för mer exakta data och en bättre förvaltning av havsresurserna. Chalmers Industrite…

Projekt

Digiclean – Automated monotoring of industrial cleaning processes

I det Vinnovafinansierade projektet samarbetar Digiclean och IKPAB tillsammans med RISE, Chalmers Industriteknik, Gnosjö Automatsvarvning AB, Parker Borås, Volvo, SKF och Clemond…

Projekt

Framtidens mat – om att reagera och agera

Året är 2035 och Sverige är i en kris. Tillgången på mat är begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp hög. För att säkerställa att hushåll får tillgång till…