Veckans fråga med Golaleh. Är cirkulär ekonomi lönsam?

Det pratas om cirkulär ekonomi överallt i samhälle och näringsliv just nu. Hållbarhetsfrågor ska in i varje affär och det är på tiden. Men är cirkulär ekonomi lönsam? Nej, inte per definition – precis som att inte heller alla linjära affärsmodeller är lönsamma. Här måste vi hitta nya cirkulära sätt att göra affärer på och det krävs en omställning. 

Vi ser företag som växer sig stora på kort tid med självklara cirkulära affärsmodeller. Vi ser också företag som försiktigt tar första steget, kanske testar uthyrning i stället för försäljning. De börjar räkna på ett cirkulärt RoI, tänka på hur en returlogistik fungerar, vad kostar det egentligen att hyra ut den 50:e gången? Spännande frågor. Det vi vet är att den linjära affären är ohållbar. 

Vill du veta mer om cirkulära affärsmodeller? På Chalmers Industriteknik jobbar flera experter med detta, kontakta Klas Cullbrand – så förklarar han mer. 

Och som alltid: Står ditt företag inför utmaningar för att öka er innovations och konkurrenskraft, då hjälper vi er att göra morgondagen redo för framtiden. 

Hälsningar,
Golaleh, VD, Chalmers Industriteknik

Fler nyheter
Nyheter | 11 juni 2024
Effektiv skadeförebyggande åtgärd: Uppvärmda gångvägar minskar fallolyckor i städer
Nyheter | 11 juni 2024
Biogena kolflöden med fokus på jordbruk
Nyheter | 05 juni 2024
Marie-Louise i podden Hela kedjan om cirkulära byggprodukter av plast

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.