Testflygning av autonom drönare

Tillsammans med företaget Everdrone har vi deltagit i ett projekt där vi designat en app och utvecklat mjukprogramvaran för en autonom drönare. Drönaren ska användas vid olyckor och förmedla bilddata till larm- och ledningsoperatör. Syftet är att räddningstjänsten ska få en tidig och gemensam lägesbild, och därmed dimensionera räddningsinsatsen för att kunna fördela sina resurser effektivare. Målsättningen är att drönaren på kortast möjliga tid ska ta sig fram till skadeplatsen, detta utan att det behöver finnas en kunnig handhavare av drönaren.

Programvaran som kontrollerar drönaren gör att den kan utföra uppdrag autonomt på egen hand, utan en kvalificerad operatör. Förutom navigering till GPS koordinater via rutt så har den ett ”sense and avoid” system för den nära omgivningen som är baserat på 3D kameror. Drönaren har även integration av bemannad luftfart (ADS-B). Optiskt guidad start och precisionslandning stöds. Den kan kontrolleras enkelt via en iPad-app, som över 4G nätet tar emot en bildström från olycksplatsen. Den har omfattande felsäkerhetslogik och även lokal och molnbaserad svart låda för telemetridata.

Det är designföretaget Boid som tagit fram gränssnittet för iPad-appen där man kan se skadeplatsen i 360°.

Med på testflygning var räddningstjänsten i Lindome samt representant från regionservice vid Mölndals sjukhus.

Se filmen om testflygningen här

Vill du veta mer kontakta Joakim Wigström

 

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.