Projektet LoopSpeaker avslutat

Cirkulär design & Spårbarhet
I somras avslutade vi ett åtta månader långt projekt LoopSpeaker. Projektet fokuserade på att identifiera förutsättningar och möjligheter att återanvända bilhögtalare i ljudsystemen utanför bilen. Målet var att undersöka hur man kan skapa ett effektivt cirkulärt system för högtalarna, där förutsättningarna redan ingår i det tidiga designstadiet.

Att dela insikter och lärdomar från det praktiska arbetet med prototypen hjälpte till att identifiera kriterier för designen för demontering och mer av en cirkulär design, detta för att bidra till en ökad cirkularitet hos en bil redan i designstadiet. Klimatfördelar med att återanvända högtalarna observerades.

Den slutliga prototypen, som du ser på bilden, uppnåddes genom ett stort engagemang och effektivt samarbete mellan nyckelaktörer i värdekedjan: biltillverkare (Volvo Cars) – demontering/återtillverkning av bilar (ECRIS AB) – skapare av ljudsystem (Transparent) – designstudio (Boid) och cirkularitetsexperter från Chalmers Industriteknik.

Detta är bara ett exempel på möjligheterna att återanvända värdefulla bilkomponenter i andra tillämpningar och vi undersöker ytterligare idéer för andra bilkomponenter.

Vill du veta mer?

Karolina Kazmierczak

Projektledare, PhD

Max Bekken Björkman

Projektledare, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 26 september
Avfall – problemmaterial eller värdefull råvara?
Nyheter | 25 september
Chalmers Industriteknik djupdyker i biobaserade plaster i nytt projekt
Nyheter | 25 september
Lyssnartips! Revolutionerade materialet grafen världen?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.