Planteringsroboten har fått färdvägen utstakad

Tillämpad matematik & optimering

Projektet BraSatt är Södras satsning på innovativ föryngringsteknik. Här utvecklar Chalmers Industriteknik tillsammans med Södra och flera andra kontrakterade samarbetspartners ett system för markberedning och plantering av träd. Målet är att få god överlevnad av plantor i ett system som är hållbart och skonsamt både för människor och miljö.

Projektets mål är att  utveckla en prototyp på en robot som under en operatörs övervakning autonomt markbereder och planterar. Vår roll har främst varit att utveckla algoritmer som kan hitta en effektiv färdväg över området som skall planteras. Fokus under våren och sommaren har varit att integrera prototypens olika delsystem till en helhet och att testa dessa i fält i terräng i Södras testområde.

Projektet har nått så långt att det nu går att, via en planeringsapp som vi varit med om att ta fram, generera en färdväg. Färdvägen skickas till roboten som ansvarar för att köra längst färdvägen och plantera. Fortsatt utveckling samt test planeras fortgå till och med oktober.

Vill du veta mer?

Joakim Wigström

Data Scientist, PhD

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.