Nytt forskningsprojekt inom AI och hudcancer får medel från Vinnova

Foto: Gnosco/Jan Torbjörnsson

Gnosco, Skånes universitetssjukhus och Chalmers Industriteknik har beviljats finansiering via Vinnova genom Swelife och Medtech4Health utlysning ”Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2021.” Projektet som löper över 21 månader har tilldelats drygt 2,4 miljoner kronor och ska utveckla och validera AI i befintliga patientflöden för diagnostik av hudcancer.

– Vi är otroligt glada och stolta över att blivit utvalda för denna tilldelning via Swelife och Medtech4Health innovationsprogram. Det är väldigt stimulerande och spännande att kunna fortsätta arbeta nära vården och stötta i framtagande och validering av förbättrade processer och digitala tjänster. För oss innebär detta också ett mycket viktigt steg i att utveckla vårt erbjudande på längre sikt, säger Daniel Eliasson, vd för Gnosco AB.

Hudcancer, där malignt melanom är den allvarligaste formen, ökar snabbast av alla cancerformer. För tidigare upptäckt, diagnos och effektivare omhändertagande finns ett behov av nya verktyg. Sedan hösten 2020 pågår ett forskningsprojekt av Åsa Ingvar med forskarkollegor i Skåne, som utvärderar hur diagnostik och behandling av hudtumörer kan förbättras med hjälp av teledermatoskopi och artificiell intelligens (AI). Projektet som nu beviljats Vinnovamedel är ett samarbete mellan Gnosco, Skånes universitetssjukhus och Chalmers Industriteknik, och även Karolinska Universitetssjukhuset deltar genom befintligt forskningssamarbetet med Skånes universitetssjukhus. Målet är att utveckla och validera AI i befintliga patientflöden för diagnostik av hudcancer.

– Målsättningen är att utveckla algoritmer som ska kunna diagnosticera flera vanliga diagnoser av hudförändringar så som malignt melanom, nevi, basaliom, aktiniska keratos, seborroisk keratos, vaskulära lesioner, dermatofibrom och skivepitelcancer. De ska sedan implementeras och valideras i klinisk verksamhet genom den digitala plattformen Dermicus. Flera tidigare projekt och studier har visat att AI kan diagnostisera hudförändringar med lika hög eller högre träffsäkerhet än hudspecialist, men inga studier har hittills utvärderat hur AI presterar i klinisk verksamhet, vilket gör detta projekt extra intressant, säger Åsa Ingvar, specialist i hudsjukdomar vid Skånes universitetssjukhus, och forskare vid Lunds universitet.

– Vi är jätteglada för att delta som part i projektet för att bidra med våra kunskaper inom AI, och maskininlärning. En viktig del är att anpassa och testa AI-modeller som har tillräckligt hög träffsäkerhet för att kunna användas kliniskt, säger Berenice Gudino, projektledare på Chalmers Industriteknik.

Projektet pågår under perioden 1 april 2022 till och med 31 december 2023.

Gnosco är ett svenskt hälsoteknikbolag som i nära samarbete med sjukvården i flera år utvecklat Dermicus, en digital plattform och beslutsstöd inom teledermatologi och teledermatoskopi. Region Skåne har sedan hösten 2019 upphandlat Dermicus, för effektivare hantering av hudförändringar.

Vill du veta mer?

Berenice Gudino

Portföljförvaltare/Data Scientist, PhD

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.