Kommuner jobbar aktivt för att minska klimatutsläppen

Tidaholms kommun är en av uppdragsgivarna. Foto: Per Pixel

Många kommuner har satt mål för sitt klimatarbete och tillhörande utsläppsminskningar, till exempel genom att ta fram så kallade koldioxidbudgetar. Nu är det dags att prioritera och börja genomföra klimatåtgärderna.

I samband med detta väcks frågan om hur stor effekt kommunens planerade klimatåtgärder kan tänkas ha och om det är tillräckligt. Många är också intresserade av att ta reda på hur stor del av kommunens geografiska utsläpp som orsakas av kommunorganisationen. CIT Industriell Energi har under 2021 genomfört uppdrag för fem olika kommuner.

– Vi har stöttat dem i klimatarbetet på olika sätt, oftast genom olika typer av beräkningar, säger projektledaren Malin Jacobsson. I flera uppdrag har vi gjort uppskattningar av olika klimatåtgärders förväntade effekt i form av koldioxidbesparingar och föreslagit en prioriteringsordning baserat på resultatet. Vi har jobbat i nära samarbete med kommunerna för att se till deras förutsättningar. I två projekt har vi även samarbetat med Klimatsekretariatet som tar fram koldioxidbudgetar.

Beräkningarna ger en bättre bild av vilka åtgärder som ger störst effekt och en tydligare bild av vilken omfattning på åtgärder som krävs för att hålla en tillräcklig utsläppsminskning. CIT Industriell Energi har bred kunskap inom det här området – såväl när det gäller att göra uppskattningar och beräkningar av olika slag som att veta vilka data och schablonvärden som finns tillgängliga.

– En del kommuner önskar en granskning eller ”second opinion” på sin klimatplan, säger Malin Jacobsson. Den typen av uppdrag har vi också stor erfarenhet av. Där kan vi ge råd och nya perspektiv på hur kommunen kan arbeta.

I uppdragen för de olika kommunerna har även ingått att göra uppskattningar av direkta och konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp och stötta i ansökningar för att få finansiering till klimatåtgärder.

– Jag hoppas att fler kommuner hör av sig till oss, avslutar Malin Jacobsson. Vi märker att det finns ett stort behov av den här typen av projekt och att resultatet från projekten kommer till stor användning i kommunernas klimatarbete.

Mer information om koldioxidbudgetar hittar du på klimatsekretariatet.se

 

Vill du veta mer?

Malin Ljungskog

Projektledare, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 27 september 2024
Nytt projekt: SHARP – Piercing Progress: Innovating Sustainable Practices for IVF Needle Manufacturing
Nyheter | 20 september 2024
Jon Wingborg inspirationsföreläser på Scanpack
Nyheter | 16 september 2024
Utbildning! Industriell symbios i praktiken – för ökad hållbarhet och stärkt industriell konkurrenskraft

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.