Färre halkolyckor med automatiserat underhåll

Snö, is, blöta löv och grus gör det besvärligt för gångtrafikanter och cyklister under vinterhalvåret. Chalmers Industriteknik medverkar i ett nytt forskningsprojekt med syfte att öka mobiliteten och minska olycks- och skaderisken för – i första hand – oskyddade trafikanter med hjälp av självkörande arbetsfordon. 

– Det är dags att prioritera upp mobilitet och säkerhet för de oskyddade trafikanterna, säger Anna Carlsson, biträdande koordinator i projektet. Gång- och cykeltrafik är centrala transportmedel i framtidens urbana miljöer, men har länge kommit i skymundan till förmån för bilarna.

Projektet “Automatiserad vägdrift”, som leds av forskningsinstitutet RISE, ska undersöka möjligheterna för automatiserad vägdrift, som snöröjning och underhåll av bland annat gång- och cykelbanor. Vinsterna med detta skulle vara många:

  • ökad tillgänglighet
  • färre olyckor
  • minskade samhällskostnader
  • förbättrad kvalitet på underhållsarbetet

En viktig del i projektet är att titta på hur arbetsfordonen interagerar med sin omgivning, till exempel cyklister och gångtrafikanter.

Forskningsprojektet pågår i drygt två år och kommer att avslutas med konkreta demonstrationer, exempelvis autonom snöröjning och gräsklippning i en kontrollerad miljö. I projektet ingår också att titta närmare på infrastrukturens anpassningsbehov för automatiserad vägdrift samt möjligheterna för autonom drift och underhåll av till exempel rondeller och trafikplatser. Chalmers Industriteknik bidrar med kompetens inom säkerhet, regelverk, affärsmodeller och omvärldsanalys.

När det kan finnas självkörande fordon i verklig drift är svårt att svara på, enligt Anna Carlsson.

– Cykelbanor är komplicerade eftersom de, till skillnad från bilvägar, inte har någon direkt standard vad gäller utformning. Detta är en av anledningarna till att det är så viktigt att samverka med företag som utför underhåll, menar hon.

Projektet har fått Vinnova-finansiering och genomförs i samverkan mellan myndighet, tjänsteföretag, entreprenörer och produktutvecklare. Förutom Chalmers Industriteknik är Trafikverket, RISE, Skanska, Semcon, Peab, Svevia, Svensk Markservice, Asta Zero, Lundberg Hymas, Alkit Communications AB och Teade AB samarbetspartners.

Fler nyheter
Nyheter | 11 april 2024
Nu är rapporten ”Gravidas Bältesanvändning: Kartläggning & Testning av Komfortprodukter” publicerad
Nyheter | 08 april 2024
Chalmers Industriteknik beviljas SSF finansiering för att leda en EU-ansökan
Nyheter | 04 april 2024
Vårt senaste nyhetsbrev nr 2. 2024 är publicerat!

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.