Digitala Produktpass: Nyckeln till cirkulära möbelflöden och hållbarhet i möbelindustrin

Spårbarhet och digitala produktpass
EU:s kommande regelverk om digitala produktpass närmar sig och är ett område det pratas mycket om. Med all rätt!

För att säkerställa en smidig implementering har de företag som kommer att beröras all anledning att börja förbereda sig redan innan regelverket träder i kraft. För närvarande ser möbler ut att bli en av de första produktkategorierna som omfattas av det nya regelverket. Det är därför passande att vårt projekt ”Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden” nyligen avslutats. Under två och ett halvt år har projektet nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Projektet och dess resultat är sammanfattade i en rapport som nu finns tillgänglig här.

Som forskningsorganisationer deltog Chalmers Industriteknik, Antrop och RISE.

Ett stort tack till alla deltagande organisationer och behovsägare som på olika sätt ingår i en möbels värdekedja och livscykel. Vi hoppas att ni och andra möbelaktörer kommer ha nytta av projektet och det material det lämnar efter sig. Och hör gärna av dig om du vill veta mer!

Vill du veta mer?

Karolina Kazmierczak

Projektledare, PhD

Max Bekken Björkman

Projektledare, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 11 juni 2024
Effektiv skadeförebyggande åtgärd: Uppvärmda gångvägar minskar fallolyckor i städer
Nyheter | 11 juni 2024
Biogena kolflöden med fokus på jordbruk
Nyheter | 05 juni 2024
Marie-Louise i podden Hela kedjan om cirkulära byggprodukter av plast

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.