Chalmers Industriteknik + SAFER = Tillsammans bidrar vi till att skapa ett säkert och hållbart transportsystem för alla

”Vi välkomnar Chalmers Industriteknik till SAFER och är glada över att vi växer med värdefull forskningskompetens som kommer att bidra till vår vision att skapa ett säkert och hållbart transportsystem för alla”, säger Magnus Granström, SAFERs direktör.

Chalmers Industriteknik är ett forskningsinstitut som erbjuder akademisk spetskompetens inom flera områden starkt kopplade till, eller möjliggörande, SAFERs forskningsområden; t.ex. innovation, skyddssystem, maskininlärning, AI-metoder och tillämpningsområden, digitalisering, datavetenskap, forskningsinfrastrukturer, materialvetenskap samt expertis i att leda komplexa samarbetsmiljöer och stora EU-projekt.

Golaleh Ebrahimpur, direktör på Chalmers Industriteknik, kommenterar samarbetet:

”Vi förutser att vi kommer att bidra med såväl trafiksäkerhetskompetens som expertis inom andra områden som kan vara användbara i och möjliggöra forskning och framtida produkter. Vi strävar efter att leda gemensamma forskningsprojekt och bidra till att utveckla starka projektansökningar. Vi ser också att mycket av den kunskap vi besitter inom våra akademiska spetsområden kan tillämpas på trafiksäkerhet, och vi vill utforska detta mer på djupet i syfte att ytterligare engagera oss i globala hållbarhetsfrågor.

Brett utbud av trafiksäkerhetskunskap

Chalmers Industriteknik åtar sig flera olika typer av forskningsuppgifter och utredningar kopplade till trafiksäkerhet, inklusive till exempel krocksäkerhet, materialvetenskap och olika typer av jämställdhetsfrågor i trafiken. Chalmers Industriteknik har varit involverad i utvecklingen av en kvinnlig krocktestdocka och tagit upp kvinnligt whiplash-skadeskydd i flera projekt med SAFER partners.

Magnus berättar mer om fördelarna med forskningssamarbetet:

”Vi ser ett stort värde i att Chalmers Industriteknik är en formell partner i SAFER. Deras expertis inom materialvetenskap och mänsklig kroppsskydd är viktiga för oss och ingår redan i flera SAFER-projekt. Dessutom är flera av deras andra akademiska spetsområden viktiga möjliggörare för vår forskning, vi tänker främst på AI, maskininlärning, digitalisering och cirkulär ekonomi. Vi ser också att Chalmers Industriteknik ytterligare kan stärka våra internationella applikationer”.
Ett annat viktigt område för samverkan blir också de globala målen för hållbar utveckling. Koppla trafiksäkerhet till andra forskningsdiscipliner för att få fart kommer att vara en nyckelfaktor för att tackla våra globala hållbarhetsutmaningar och skapa ett verkligt hållbart transportsystem.

Vill du veta mer?

Malin Levin

Biträdande föreståndare SAFER

Fler nyheter
Nyheter | 24 maj 2024
Nyhetsbrev nr 3. 2024
Nyheter | 23 maj 2024
Vi söker! Affärsinriktad projektledare inom material
Nyheter | 22 maj 2024
Digitala Produktpass: Nyckeln till cirkulära möbelflöden och hållbarhet i möbelindustrin

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.