Smartare energianvändning
Nya tekniker, processer, energislag och uppvärmningsmetoder tas fram. Men hur vet man vilken investering som blir mest lönsam och gör mest nytta?
I våra dotterbolag CIT Energy Management och CIT Industriell Energi finns mångårig praktisk erfarenhet och bred kompetens om energieffektivisering i såväl byggnader som industri. Vi kombinerar detaljerad teknisk kunskap med ett övergripande energisystemperspektiv.
Tillsammans med våra kunder skapar vi energi-, miljö- och kostnadseffektiva lösningar.
Våra erbjudanden

Energikartläggning
1 100 svenska företag omfattas av lagen om energikartläggning i stora företag. Chalmers Industriteknik erbjuder certifierat konsultstöd.

Industri
Genom att effektivisera industrins processer går det att minska energianvändning och kostnader och samtidigt skapa mer miljövänliga energisystem både på lång och kort sikt.

Inomhusmiljö
Olika inomhusmiljöer ställer olika, ibland mycket specifika, krav på värme, kyla och ventilation. I exempelvis muséer, farmaceutiska laboratorier och speciella produktionsanläggningar är kraven på inomhusklimat extra höga. Kraven bör finnas…

Byggnader
Energieffektivisering i byggnader gynnar som regel miljö och sänker kostnader. Men det är viktigt att noga analysera vilken påverkan på exempelvis värme och ventilation olika åtgärder kan få - innan…
Relaterade projekt

Finansieringsmöjligheter för större infrastrukturprojekt för klimatomställning i Västsverige
Projektet har undersökt vilka möjligheter till offentlig finansiering som finns för investeringar i infrastruktur för klimatomställning (med särskilt fokus på CCS/CCU, men även för exempelvis vätgas) samt vilka hinder och…

KNOGA
Kostnads- och riskfördelning mellan nyckelaktörer för fossiloberoende långväga godstransporter på väg.

Elektrifiering av industrin – möjligheter och hinder
P2X (Power-to-X) eller industriell elektrifiering har pekats ut som ett av de prioriterade forskningsområdena inom initiativet Klimatledande processindustri, vilket koordineras av Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Vad som saknats är en…

Färdplan för grafen i energitillämpningar
Grafen har potential att användas i många olika energitillämpningar. Under 2019 tog vi fram en färdplan för grafen i energitillämpningar inom svensk industri under perioden 2020-2030. Den innehåller förslag till…

QualDeEPC
EU-projektet QualDeEPC finansieras av Horizon2020 och syftar till att förbättra kvaliteten på energideklarationssystemen inom EU samt att förbättra överensstämmelsen mellan olika system. Länderna som deltar är Tyskland, Grekland, Bulgarien, Ungern,…

Belok
Fastighetssektorn står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Beloks uppdrag är att driva utvecklingen för att minska energianvändningen i lokalfastigheter. Fokus är smarta metoder och smart teknik. Ett…

Energilyftet
Utbildning som främjar byggande och renovering för fler lågenergibyggnader.

LÅGAN
En samverkan för att stimulera och öka byggtakten av lågenergibyggnader.

Fossilfria drivmedel – ett av våra kunskapsområden
Ett av de svenska klimatmålen är att vi 2030 ska ha en fossilfri fordonsflotta. f3, Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel,…
Relaterade nyheter
Tekniktävling främjar utveckling av digitala verktyg för energiuppföljning i fastigheter
Fastighetsägarna Sverige har nyligen beviljats medel från Energimyndigheten för att driva projektet Tekniktävling energiuppföljningssystem. Projektet är en gemensam insats med beställargrupperna Bebo (flerbostadshus) och Belok (lokaler)
Ingrid Nyström ny dotterbolags-vd
Ingrid Nyström tillträder 1 april som vd för CIT Industriell Energi. Ingrid är teknologie doktor i energisystemteknik och har varit anställd i företaget sedan 2002. Hon efterträder Hanna Tornevall som…
Nu ska hushållens energisystem bli mer inkluderande
Genus påverkar hur vi ser på hållbarhet och planerar vår energikonsumtion. I ett samarbete mellan HSB Living Lab, vårt dotterbolag Boid och studenter på Chalmers utvecklas nu ett koncept för…
Gemensam energiklassning av byggbodar minskar klimatpåverkan
Vårt dotterbolag CIT Energy Management har medverkat i projektet att ta fram en branschgemensam standard för energiklassning av byggbodar och bodetableringar.
Kommuner jobbar aktivt för att minska klimatutsläppen
Många kommuner har satt mål för sitt klimatarbete och tillhörande utsläppsminskningar, till exempel genom att ta fram så kallade koldioxidbudgetar. Nu är det dags att prioritera och börja genomföra klimatåtgärderna.
Grönare bioeten med elektriferad process
Eten är den absolut viktigaste byggstenen i kemiindustriklustret i Stenungsund, likväl som inom den kemiska industrin i sin helhet. Att producera förnyelsebar eten är en av de viktigaste åtgärderna för…
SME-nätverk främjar energieffektivisering
Även små och medelstora företag har mycket att vinna på att jobba aktivt med energieffektivisering, vilket framgår tydligt när projektet Nätverk för energieffektivisering (EEnet) summerar resultaten.
Vi sår frön för framtiden! [avsnitt 1. Energi]
Kunskap, innovation och kreativa lösningar krävs för att klara 1,5-gradersmålet. Vi jobbar varje dag för att göra morgondagen redo för framtiden. Vill du också bli en del av lösningen?
Stort medieintresse om skyddskläders förmåga att hindra cancerogena ämnen.
Brandmän som exponeras för hälsofarliga ämnen i brandrök löper större risk än befolkningen i stort att utveckla cancer.
Nätverket Belok får positiv feedback för sitt arbete med energieffektivisering
Verksamheten i Energimyndighetens nätverk Belok är givande för både medlemsföretagen och för aktörer utanför nätverket. I budgetpropositionen 2022 omnämns nätverket i mycket positiva ordalag.
Kan bränsleceller och vätgas skapa en fossilfri tillväxt?
Vad saknas för att vätgaskedjan ska lyckas? För att nå våra klimatmål krävs innovativa redskap. Här kan vätgas spela en viktig roll och samtidigt skapa arbetstillfällen och ge forskare och…
GEAR@SME-metodiken beskrivs i ny handbok
Att se över energianvändningen i små och medelstora företag kan vara till stor nytta för företagen själva, men också för samhället i stort. Företagen minskar sin energianvändning och sina kostnader,…
Veckans fråga med Golaleh. Bränsleceller och vätgas, är det framtiden?
Kan bränsleceller och vätgas skapa en fossilfri tillväxt? Vad saknas för att vätgaskedjan ska lyckas? För att nå våra klimatmål krävs innovativa redskap. Här kan vätgas spela en viktig roll…
Nyhetsbrev nr 2. 2021
Vill du veta det senaste inom våra spännande områden? Här kan du läsa vår senaste nyhetsbrev.
Nytt EU-projekt med fokus på energieffektivisering i småföretag
I Europa finns mer än 25 millioner SME-företag. De skulle kunna göra stora energibesparingar, men ofta saknas kunskap och resurser. Ett nytt europeiskt projekt ska stötta i klimatomställningen.
Hållbar omstart för industrin tema på konferens
Vad påverkar industrins beslut för att minska sina klimatgasutsläpp? Vilka är drivkrafterna - vad finns det för hinder och osäkra faktorer? Vilken typ av stöd behövs för att industrin ska…
IEA-samarbete ger dotterbolaget förnyat förtroende
Det internationella energisamarbetet IETS TCP genomförde sitt Exekutivkommittémöte digitalt i slutet av maj. Vid mötet beslutades bland annat att CIT Industriell Energi får behålla sekretariatsfunktionen i ytterligare tre år.
Vi välkomnar europeisk konferens om minskad klimatpåverkan i industrin
I juni nästa år välkomnar Chalmers Industriteknik tillsammans med Chalmers Styrkeområde Energi konferensen ”eceee Industrial Efficiency 2020 - accelerating decarbonisation” till Göteborg. Under konferensdagarna varvas föredrag, diskussioner och workshops.
Tillsatt! Vi växer och söker energiexperter
Vill du bli vår nya kollega? Vårt dotterbolag CIT Industriell Energi söker experter inom energisystem.
Hanna Tornevall ny dotterbolags-vd
Hanna Tornevall tillträdde 1 mars som vd för CIT Industriell Energi. Hon efterträder Per-Åke Franck som varit vd sedan dotterbolaget bildades 1998.
Internationellt samarbete för effektiv och hållbar energianvändning i industrin
Genom att effektivisera industrins processer går det att minska energianvändning och kostnader och samtidigt skapa mer miljövänliga energisystem både på lång och kort sikt.