Inuheat – Uppvärmda kläder

Material och kemi
Tillämpad AI

Innovationsföretaget Inuheat har utvecklat ett värmesystem med komponenter för allt från strumpor, handskar, mössor och underkläder. De smarta kläderna används för sport och fritid men även för den professionella marknaden. Chalmers Industriteknik (CIT) har hjälpt Inuheat att utveckla ett smart batteripack som känner av i vilket plagg det befinner sig i och sedan anpassar sig därefter.

Inuheats idé bygger på att man med hjälp av invävda värmetrådar och ett Litium-jon batteri tillför energi till plagget. Genom att använda en BlueTooth-modul, så kunde CIT även bidra till att ge plaggets bärare möjlighet att via sin mobiltelefon reglera temperaturen/värmetillförseln.

Seger strumpa med Inuheats system– Vi har tillbringat många timmar med mjukvaruutveckling. Det var verkligen kul, säger Rickard Rosendahl på Inuheat, som här även fick stöd av Chalmers Teknologkonsulter, CTK. Projektet inleddes dock med affärsrådgivning, för finansiering och rätt projektgrupp:
– CIT har hjälpt oss att hitta rätt resurser i sitt fantastiska nätverk. De har verkligen fått oss på rätt spår.

Projektet startade i januari 2014 med en Vinnova-ansökan för finansiering och sedan följde ett intensivt utvecklingsarbete fram till i november samma år. Produkten ska vara ute på marknaden hösten 2015. Innovationscentret Smart Textiles, institutet Swerea IVF och konfektionstillverkaren Seger Europe AB har även deltagit i utvecklingen av produkten.

Inuheat arbetar med lösningar kring uppvärmda kläder genom att bistå klädtillverkare med rådgivning i designarbetet för nya plagg. Företaget säljer även certifierade garner till sina kunder för att säkerställa kvaliteten. Därefter tillverkar, marknadsför och säljer klädtillverkarna med sina egna varumärken genom redan upparbetade kanaler.

Fakta CIT:s uppdrag i Inuheats projekt

Chalmers Industriteknik har bidragit med mjukvaruutveckling, elektronikkompetens och projektledning i projektet. Vid uppstart av projektet togs ett lämpligt team fram där Chalmers Teknologkonsulter (CTK) bidrog med mjukvaruutveckling samt elektronikkompetens (AUX design). Mätningar och test för batterianvändningstid för olika parametrar som spänning, strömuttag, resistans och batterikapacitet utfördes samt utformades (pulserande) styrning för olika effektsteg.

Projektledare CIT: Stephan Mangold
stephan.mangold@chalmersindustriteknik.se
Affärskontakt CIT Industrial Advisors: Peter Åhlander
peter.ahlander@chalmersindustriteknik.se

www.inuheat.com

Fler projekt
Projekt

BIOFACE

Projektet ”BIOFACE: Biobaserade fasadmaterial i en cirkulär ekonomi” syftar till att ta fram nya, hållbara materiallösningar för fasadelement i byggnader med en cirkulär ekonomi so…

Projekt

Möjliga värdekedjor för biobaserad plast

Målsättningen i EU är att 20% av plasten ska vara biobaserad till år 2030, ett mål som känns avlägset då förväntad kapacitet och kommande investeringar kring biobaserad plast endas…

Projekt

AGAIN – Ökat återbruk i detaljhandeln

I forskningsprojektet AGAIN kommer Chalmers Industriteknik tillsammans med Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet skapa ökad kunskap kring hur försäljning av…