Grafen framställd ur grafit från elbilsbatterier

Grafen & andra 2D-material
Ett genombrott har skett för användningen av grafit som annars kasseras. Svensk forskning visar nu att man kan ta fram materialet grafen ur grafit från använda elbilsbatterier.

Projektet ”Bevara naturlig grafit genom användning av grafit från uttjänta Li-jonbatterier för grafenproduktion” har pågått under 2023 inom det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation med stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Målet har varit att minska påverkan av klimatförändringen genom att återanvända kol som redan finns i värdekedjan och skapa grafen på hållbart vis. Detta genom att använda grafit från uttjänta elbilsbatterier istället för nybruten grafit.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet.

Vill du veta mer?

Sofia Kihlman Öiseth

Gruppchef Grafen

Fler pressmeddelanden
Pressmeddelande | 21 maj 2024
Sverige måste ta ledartröjan i materialracet
Pressmeddelande | 04 mars 2024
2DSPIN-TECH: A new Horizon Europe project creating memories
Pressmeddelande | 12 december 2023
Toppbetyg till nationell 2D-satsning

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.