Till minne av Patrik Carlsson

Den 27 juni förlorade vi vår mycket uppskattade kollega Patrik Carlsson efter en längre tids sjukdom. Patrik var en oerhört vänlig, driven och omtyckt person som gjort ett intryck på många av oss. Även under sin sjukdomstid visade han på ett stort personligt mod och trygghet. Under den alltför korta tid som vi haft ynnesten att ha Patrik på vår arbetsplats har vi sett honom driva, utveckla och leda förutsättningarna för svensk forskning på ett sätt som få andra gör.

De stora forskningsanläggningarna var Patriks passion i yrkeslivet. 1999 disputerade han i fysik vid Chalmers med inriktning mot neutronspridning. Året därpå började han som forskningsingenjör på Array, för att 2002 gå vidare till European Spallation Source, ESS där han under 13 års tid hade flera direktörsbefattningar. 2015 fick Chalmers Industriteknik den stora förmånen att anställa Patrik. Han blev direktör för Grafencentrum på Chalmers där han drev FoU och innovation inom grafen. 2017 fick han rollen som Director of Special Projects. Han ledde bland annat stiftelsens arbete med att sätta upp GATE Center of Excellence for Big Data och Big Science Sweden som grundades 2018, mycket på Patriks initiativ. Här var han Co-Director fram till sin bortgång.

Patrik hade en otrolig förmåga att kliva in i nya miljöer, se potentialen i en verksamhet eller idé och genomföra arbetet som gjorde skillnad på riktigt. Oavsett vilken befattning han hade begränsades han aldrig av sin roll. Med en otrolig fingertoppskänsla för strategi, genuin vänlighet och hög professionalitet tog han utrymmet som krävdes för att få igenom nya sätt att göra saker på, alltid med stor positivitet och tro på framtiden.

Patrik var också oerhört diplomatisk och bra på att visa uppskattning. Genom sitt sätt att vara har han påmint oss alla om att det alltid lönar sig att vara generös, givmild och snäll. Han brann för vetenskapen, var otroligt mån om företaget och gjorde mycket för att stärka det. Hans smittsamma energi och förmåga att få in centrala verksamheter i allt han gjorde är några av sakerna vi kommer minnas honom för. Men vi kommer också att tänka på hans generositet, välklädda look och berättelser från fjällsemestrar runt om i Sverige. Hur han såg alla i ett rum, tipsade om god mat och dryck och tog sig alltid tid att säga ett vänligt ord.

Efter tids kamp med sin sjukdom somnade Patrik den 27 juni in med familjen vid sin sida. I denna svåra tid går våra tankar till hans familj, nära och kära. Vi minns Patrik med glädje och värme och är evigt tacksamma för tiden vi fick tillsammans.

Fler nyheter
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?
Nyheter | 20 juni 2024
Sommarhälsning från Golaleh Ebrahimpur, VD, Chalmers Industriteknik

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.