Nytt projekt ska öka spårbarheten för svensk möbelbransch

Projektet ska även undersöka hur produktpass och den information som behöver tillgängliggöras där kan utgöra en drivkraft för ökad innovation, cirkularitet och konkurrenskraft genom hela värdekedjan av möbler. I projektet deltar 18 företag och organisationer.

– Sammanslutningen av aktörer representerar en stor del av värdekedjan och ger oss en fantastisk möjlighet att gemensamt göra verkstad av att skapa cirkulära möbelflöden som bidrar till ökad hållbarhet hos både leverantörer och kunder, säger Max Bekken Björkman, projektledare vid Chalmers Industriteknik.

Under våren förväntas EU-kommissionen gå ut med vilken typ av information som ska ingå i de digitala produktpassen. Grundtanken med produktpass är att guida produkter som sätts på marknaden inom EU mot en cirkulär ekonomi. Möbler ingår i en första fas och är en av fem prioriterade produktgrupper.

– Genom ett projekt som detta kan en framtida implementering underlättas samtidigt som mervärden identifieras och nya affärserbjudanden utvecklas, belyser Max Bekken Björkman.

Projektet är ett samarbete mellan Antrop, Bjerking, Chalmers Industriteknik, Empower, GIAB, GS1, Input Interiör, Interior Cluster Sweden, Kinnarps, Lammhults Möbel AB, Lundbergs Möbler, Papershell, RP, RISE Research Institutes of Sweden, Swedese, Trä- och Möbelföretagen (TMF), Västra Götalandsregionen och White arkitekter. Knutet till projektet finns även en referensgrupp som kopplar ytterligare åtta aktörer till arbetet.

Projektet har stöd från Vinnova samt Västra Götalandsregionen och genomförs under två års tid med avslut i oktober 2023.

Vill du veta mer?

Max Bekken Björkman

Projektledare, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 11 april 2024
Nu är rapporten ”Gravidas Bältesanvändning: Kartläggning & Testning av Komfortprodukter” publicerad
Nyheter | 08 april 2024
Chalmers Industriteknik beviljas SSF finansiering för att leda en EU-ansökan
Nyheter | 04 april 2024
Vårt senaste nyhetsbrev nr 2. 2024 är publicerat!

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.