Nytt projekt! Framställning och cirkulation av PLA från skogsråvara

Foto: Oleg Larkin, Unsplash

Projektet syftar till att utveckla processer samt biobaserade komponenter och produkter från skogsråvara för att möjliggöra ökad och mer hållbar användning av biobaserad plast.

I projektet utvecklas mer specifikt processer för framställning av mjölksyra från fiberslam samt för framställning av PLA från mjölksyran. Vidare utvecklas PLA-kompound för filament för 3D-printing samt för förpackningar. Ett cirkulationssystem för PLA-baserade förpackningar som används B2B kommer att utvecklas liksom en go-to-market-strategi och affärskoncept för PLA från skogsråvara. Slutligen ingår en mer detaljerad hållbarhetsanalys för att identifiera och kvantifiera de viktigaste hållbarhetsvinsterna med PLA från skogsråvara.

Medverkande: Domsjö Fabriker, RISE Processum, Chalmers, AddNorth AB, Kinds Produkter AB, BerveroAB

Finansiär: Vinnova

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.