Matsvinn blir nya måltider genom samarbete mellan Coop Väst och Nordish Market

Philip Axelsson och Martin Alm från Nordish Market har precis laddat sina lådcyklar med överskottsmat från Coop Avenyn (Foto: Max Björkman, Chalmers Industriteknik)

Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat, trots att en stor del fortfarande är ätlig. För att komma tillrätta med detta slöseri har nu utvalda Coop Väst-butiker i Göteborg och matleveranstjänsten Nordish Market påbörjat ett test för att se hur restauranger kan ta tillvara överbliven mat. Testet är en del av projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn”, vars syfte är att ta fram förslag på logistiksystem och affärsmodeller så att restauranger effektivt ska kunna ta emot och förädla överbliven mat från butiker, som annars riskerar att bli svinn.

Projektet som är en förstudie finansieras av Vinnova och utförs av åtta samarbetspartners som representerar viktiga aktörer: Chalmers Industriteknik, Paul Svensson Mat AB, LogTrade, WhyWaste, Coop, Stockholm Stadsmission, Martin & Servera och Menigo. Arbetet i projektet kommer framför allt att genomföras genom intervjuer och workshops tillsammans med projektets parter samt med andra viktiga aktörer. Det hittills utförda arbetet har nu lett till att Nordish Food som är en del av Nordish Market kommer att ingå i ett test tillsammans med Coop Väst.

— Syftet med denna förstudie är att få en förståelse för hur dessa system ska byggas upp, påpekar Kristina Liljestrand, på Chalmers Industriteknik, som också leder projektet. Detta test är viktigt för att både identifiera framgångsfaktorer så väl som de utmaningar vi behöver arbeta vidare med. Efter sommaren kommer vi att ansöka om ett fortsättningsprojekt för att kunna göra tester i ännu större skala och lärdomarna från detta test kommer att vara värdefulla inför planeringen av huvudprojektet.

— Att vi nu får möjligheten att testa att även arbeta med överskottsmat ska bli väldigt spännande, säger Philip Axelsson på Nordish Food. Hållbarhetsarbete är grundbulten i vårt koncept, och vi lägger idag ett stort fokus på att sälja ekologiska och bra närproducerade råvaror från småskaliga producenter runtomkring Göteborg. Om detta test faller väl ut hoppas vi att vi inom kort ska kunna erbjuda våra kunder en ’svinn-rätt’. Då vi har många väldigt miljömedvetna kunder idag hoppas och tror vi att detta är något de kommer att uppskatta.

— Vi ser väldigt positivt på detta projekt, eftersom matsvinnsfrågan är central i vårt hållbarhetsarbete inom Coop, säger Camilla Grönkvist som är kvalitetsansvarig på Coop Väst. Genom detta test kan vi utvärdera en ny möjlighet att hitta lösningar för att rädda överbliven mat från våra butiker. Primärt är för oss att undvika att matsvinn uppstår, men när det gör det måste vi ha bra lösningar på plats för att rädda denna mat, fortsätter Camilla.

Förstudien startade i november 2018 och pågår framtill augusti 2019.

För mer information kontakta
Kristina Liljestrand, Chalmers Industriteknik
kristina.liljestrand@chalmersindustriteknik.se, 0709–524231
Camilla Grönkvist, Coop Väst
camilla.gronkvist@coopvast.se, 010- 747 00 35
Philip Axelsson, Nordish Market
philip@nordishmarket.com, 0702 – 21 43 89

Chalmers Industriteknik
Stiftelsen Chalmers Industriteknik erbjuder akademisk spetskompetens inom områdena energi, material, digitalisering, design och cirkulär ekonomi. Vi har ca 90 medarbetare, varav hälften med doktorsexamen, och omsätter årligen omkring 110 MSEK. VD är sedan 2016 Golaleh Ebrahimpur. Verksamheten är indelad i en kärna, Commercial R&D, och tre dotterbolag: Boid, CIT Energy Management och CIT Industriell Energi.

Nordish Market
Nordish Market är en ny matleveranstjänst som gör det superenkelt att äta mat som på riktigt är ansvarsfullt odlad, fullproppad med näring och smaker, oavsett om det är till nästa frukostmöte, teamlunch eller stora event. Vi samlar ett fåtal hållbara matkoncept under samma tak, så att du och ditt team enkelt kan välja mat från alla kök samtidigt och självklart få maten levererad med eldrivna lastcyklar hela vägen till kontoret. Nordish vision är att bidra till en hållbar matproduktion genom att göra det löjligt enkelt att hitta och beställa mat som smakar gott både för våra kroppar och vår planet.”

Coop Väst
Konsumentföreningen Coop Väst har drygt en halv miljon medlemmar och driver idag 69 Coopbutiker med en samlad nettoomsättning på 5,3 miljarder kronor.

Fler nyheter
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?
Nyheter | 20 juni 2024
Sommarhälsning från Golaleh Ebrahimpur, VD, Chalmers Industriteknik
Nyheter | 20 juni 2024
Chalmers Industriteknik får Eurostars finansiering för innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.