I GAIA-projektet ska AI hjälpa kommuner att skapa bättre kartor

Urbana digitala tvillingar
Kraven och behoven av geografisk data förändras i takt med att samhällets utveckling blir allt mer komplex. För närvarande bearbetas majoriteten av denna data fortfarande manuellt, vilket är både tidskrävande och relativt ineffektivt.

Genom att tillämpa maskininlärning för tolkning och kartering av högupplösta flygbilder, vill GAIA-projektet automatisera de mest tidskrävande momenten i arbetet med kartering av kommuner och städer. I samarbete med projektpartners ska Chalmers Industriteknik vara med och utveckla ett fritt tillgängligt verktyg baserat på AI som möjliggör en automatiserad process. Denna process ska underlätta skapandet av standardiserad geografisk data för uppdatering och ajourhållning av kommunernas baskartor med tillhörande digitala tvillingar.

Vill du veta mer?

Dag Wästberg

Data Scientist, MSc

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.