Fler kvinnor och flickor behövs inom vetenskapen

Idag den 11 februari uppmärksammar vi internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen. Men varför behövs denna dag år 2025?
Mindre än 30 procent. Så få är antalet kvinnor som verkar inom forskning och utveckling idag. Att den siffran ökar både i yrkeslivet och i skolan är avgörande för att nå de globala målen inom hållbar utveckling, enligt FN.
De senaste 15 åren har organisationen gjort mycket för att uppmuntra kvinnor och flickor att söka sig till vetenskapliga discipliner. Men djupgående partiskhet och könsstereotyper avskräcker fortfarande gruppen från att bedriva en vetenskaplig utbildning eller karriär.
– Där behöver vi jobba med inspiration i ett tidigare skede. Till exempel samarbeta med skolor och universitet för att inspirera fler unga kvinnor att välja tekniska och vetenskapliga områden. Kanske hjälpa till med praktik- och traineeprogram specifikt riktade mot kvinnor, säger Golaleh Ebrahimpur, VD på Chalmers Industriteknik.
Att i smyg ta isär sin mammas klocka och ”reparera” den fullt funktionella bandspelaren eller videoapparaten blev starten på hennes passion för vetenskap och teknik. Ett antal decennier senare ser hon lika möjligheter till karriärutveckling som en viktig aspekt för att fler kvinnor ska kunna ta ledarroller inom tekniska områden. En inkluderande arbetskultur är attraktiv för alla, men kanske värdesätter kvinnor detta ännu mer, menar hon.
Jämställdhet angår alla
På Chalmers Industriteknik är fördelningen mellan kvinnor och män mycket jämn.
– Vi arbetar aktivt med att attrahera, behålla och utveckla kvinnors kompetens. För oss som verkar inom hållbarhetsområdet är det naturligt att vår strävan efter hållbarhet och jämlikhet även speglas i hur organisationen är uppbyggd, säger Golaleh Ebrahimpur.
Den 28 mars är Chalmers Industriteknik för tredje året i rad värd under IGE Day, ett initiativ från Womengineer som syftar till att fler tjejer och icke-binära ska hitta till en framtid inom vetenskap och teknik.
– Att bjuda in unga kvinnor till teknikens och vetenskapens värld, en plats där de verkligen kan göra skillnad, är en möjlighet som fler arbetsplatser borde ta vara på. Det är så vi tillsammans gör morgondagen redo för framtiden.
Årets internationella dag för kvinnor och flickor inom vetenskapen fokuserar på kvinnliga forskare i kampen mot COVID-19. Läs mer om dagen här.
Mångfald ger mer
Mångfald inom vetenskapen innebär fler forskare som bidrar med nya perspektiv, talanger och kreativitet. Den internationella dagen för kvinnor och flickor i vetenskapen är en påminnelse om att kvinnor spelar en viktig roll för vetenskapens och teknikens framtid, och att deras representation behöver förbättras.
Fotot till höger är Golaleh Embrahimpur som ung flicka. Fotot är privat.
3 frågor till Golaleh Ebrahimpur
Vad fick dig att välja en karriär inom vetenskap och teknik?
– Sedan ung ålder var jag intresserad av hur olika prylar var uppbyggda och fungerade. Omgivningen var inte precis uppmuntrande men inte heller begränsande. Till slut gjorde en lärare i mellanstadiet hela skillnaden. Med lekfulla experiment och problemställningar fick han mig att förstå och tycka att teknik var superkul. Sedan dess var det glasklart vad jag gillade och ville syssla med.
Hur bryter vi stereotypen om att det är män som gör upptäckter och styr rodret mot framtiden?
– Vi måste fortsätta lyfta fram kvinnliga forskare och ingenjörer i organisationen genom seminarier, artiklar och sociala medier. Skapa mentor- och nätverksprogram där kvinnor får stöd och inspiration.
Hur kan vi och andra organisationer bli ännu bättre på att attrahera kvinnor inom vetenskapen?
– Vi kan jobba med aktiv rekrytering, som inte skall förväxlas med kvotering. Genom principen om meritokrati kan vi uppnå jämställdhet, åtminstone generellt. Vi bör också lyfta våra duktiga kvinnliga medarbetare som anställts hos oss enbart på sina meriter. Att vår organisation har en jämn fördelning mellan kvinnor och män talar ju sitt tydliga språk. Att det saknas kompetenta kvinnor inom tekniska områden är oftast en myt.

Släck kunskapstörsten med spännande läsning
Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.