Demo i Brasatt – Södras projekt för automatiserad skogsplantering  

Foto: Karl Svensson, BitAddict

För att varje planta i skogen ska få en större chans att överleva utvecklar Södra Skogsägarna tillsammans med Chalmers Industriteknik och Boid samt sex partners en helt ny typ av planteringmaskin. Visionen är en robot som skonsamt och med precision hittar sin väg till de bästa planteringspunkterna med hjälp av AI och sensorer. Boids roll är att designa både själva roboten och de olika digitala gränssnitten så att det blir en sömlös upplevelse. Digitaliseringsgruppen på Chalmers Industriteknik utvecklar algoritmerna som utifrån högupplöst kartdata planerar vart och hur planteringsroboten skall färdas.

Planteringsmaskinen utgår från Ebeavern, en existerande skogsmaskin som är fjärrmanövrerad med goda terrängegenskaper. För att testa både planeringsalgoritmer samt styrsystemet tillsammans i verkligheten har man utvecklat en modell av den verkliga roboten. I testet genererades färdvägar via planeringsverktyget och robotens uppgift var att följa dessa.

Det mest spännande med testet var att se att Mini-beaver styrsystem funkar. Bra att ha en Mini-beaver för att kunna göra tester och se hur kommer det fungera i verkligheten, säger Linda Echardt, som arbetar med affärsmodellen, på Södra.

Testet genomfördes med en modell av den verkliga roboten. Modellen, som går under benämningen Mini-beaver, är framtagen av BitAddict, som är en av projektparterna, och är de som ansvarar för planteringsrobotens strsystem.

Jag är nöjd med dagens test, säger Oskar Bark, systemutvecklare BitAddict.

Fler nyheter
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?
Nyheter | 20 juni 2024
Sommarhälsning från Golaleh Ebrahimpur, VD, Chalmers Industriteknik
Nyheter | 20 juni 2024
Chalmers Industriteknik får Eurostars finansiering för innovativt spårbarhetsprojekt inom fiske

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.