Chalmers Industriteknik delar sin expertis i nytt grafenprojekt

Bilden illustrerar en av Provexas ytbeläggningar.

Chalmers Industriteknik har tillsammans med Provexa AB, Provexa Technology AB, Chalmers, Nilar AB och RISE fått finansiering för att genomföra grafenprojektet Pluto Conductive.

Målet är att utveckla en elektriskt ledande grafenbaserad ytbeläggning med korrosionsbeständighet, definierade friktionsegenskaper, samt en process som är uppskalningsbar där egenskaperna kan demonstreras i verkliga applikationer. Genom att använda grafen kan olika egenskaper uppnås samtidigt; hög elektrisk konduktivitet, goda mekaniska egenskaper, goda korrosionsegenskaper samt jämn skikttjocklek.

– Vi har redan uppnått förhöjd konduktivitet, men inte tillräckligt för att lösa de krav som finns i många applikationer. I detta projekt vill vi utnyttja grafenets fulla potential genom att mer systematiskt studera och styra till exempel grafenoxidens reduktionsgrad och orientering i ytbeläggningen, säger projektledare Christian Werdinius på Provexa AB.

Chalmers Industriteknik kommer att stötta med grafenexpertis, projektstöd och nätverkande. Vi är mycket glada över att få medverka i projektet som startar den 18 maj.

Fler nyheter
Nyheter | 28 juni 2024
Till minne av Patrik Carlsson
Nyheter | 27 juni 2024
Känner du till femstegsprocessen?
Nyheter | 20 juni 2024
Hemelektronik och miljö – hur tänker du?

Släck kunskapstörsten med spännande läsning

Var bland de första att få reda på ny forskning inom områdena Cirkulär ekonomi, Tillämpad AI, Innovationsledning, Energi och Material. I vårt nyhetsbrev delar vi med oss av innovativa tekniker och projekt som gör märkbar skillnad för samhället. Du får också tips och inbjudningar till intressanta seminarier och event inom vårt område.