
Ett av de svenska klimatmålen är att vi 2030 ska ha en fossilfri fordonsflotta. f3, Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel, vilket drivs från Chalmers Industriteknik, arbetar sedan 2011 med att ta fram vetenskapligt säkerställda beslutsunderlag när det gäller övergången till fossilfria drivmedel.
Samverkansorganisationen f3 bedriver systeminriktad forskning kopplat till alla steg i värdekedjan för förnybara drivmedel – i form av synteser av aktuell forskning och kompletterande studier – och driver tillsammans med Energimyndigheten forskningsprogrammet ”Förnybara drivmedel och system”. Syftet är att bidra med bred, vetenskapligt grundad och trovärdig kunskap till stöd för såväl strategiska åtgärder på kort sikt som för långsiktiga mål och visioner.
Viktiga målgrupper är industri, myndigheter och politiska instanser. Kunskapsspridning sker via rapporter och vetenskapliga artiklar, konferenser och seminarier samt nätverk och ambassadörskap. f3 utgör också en nationell plattform för samverkan mellan andra stora, relevanta FoI-program, gentemot Horisont 2020 och för annat internationellt samarbete – inom och utom EU.
Chalmers Industriteknik står som värd för f3:s organisation och kansli, vilket består av föreståndare Ingrid Nohlgren, kanslikoordinator Emmi Voogand samt Senior Advisor Ingrid Nyström. f3:s verksamhet finansieras av 21 parter, som representerar universitet, institut, industri och myndigheter. f3 har ingen politisk agenda och ägnar sig inte åt lobbying, varken för specifika bränslen eller system, eller för parternas enskilda branschintressen.
Andra projekt

Auktionssystem för bio-CCS
I Sverige finns det en stor potential till negativa utsläpp genom avskiljning, transport och lagring av biogen koldioxid (så kallad…

Baltic-Nordic Roadmap for Co-operation on Clean Energy Technologies
För att kunna säkerställa en trygg energiförsörjning med en hög andel förnybar elproduktion i de baltiska länderna krävs bland annat…

Finansieringsmöjligheter för större infrastrukturprojekt för klimatomställning i Västsverige
Projektet har undersökt vilka möjligheter till offentlig finansiering som finns för investeringar i infrastruktur för klimatomställning (med särskilt fokus på CCS/CCU, men även för exempelvis vätgas) samt vilka hinder och…

KNOGA
Kostnads- och riskfördelning mellan nyckelaktörer för fossiloberoende långväga godstransporter på väg.

Elektrifiering av industrin – möjligheter och hinder
P2X (Power-to-X) eller industriell elektrifiering har pekats ut som ett av de prioriterade forskningsområdena inom initiativet Klimatledande processindustri, vilket koordineras av Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Vad som saknats är en…

Färdplan för grafen i energitillämpningar
Grafen har potential att användas i många olika energitillämpningar. Under 2019 tog vi fram en färdplan för grafen i energitillämpningar inom svensk industri under perioden 2020-2030. Den innehåller förslag till…

QualDeEPC
EU-projektet QualDeEPC finansieras av Horizon2020 och syftar till att förbättra kvaliteten på energideklarationssystemen inom EU samt att förbättra överensstämmelsen mellan olika system. Länderna som deltar är Tyskland, Grekland, Bulgarien, Ungern,…

Belok
Fastighetssektorn står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Beloks uppdrag är att driva utvecklingen för att minska energianvändningen i lokalfastigheter. Fokus är smarta metoder och smart teknik. Ett…

Big Science Sweden (BiSS)
Big Science Sweden (BiSS) syftar till att stärka Sveriges förmåga och resurser för att utveckla och leverera avancerad teknik och till storskaliga forskningsanläggningar där Sverige deltar. Chalmers Industriteknik leder, på…

Färre halkolyckor med automatiserat underhåll
Forskning om autonoma arbetsfordon ska ge bättre vägbanor för gång- och cykeltrafikanter.